Отидете към основна версия

3 624 30

Ердоган ще загуби Истанбул, сочат проучванията

  • истанбул-
  • турция-
  • избори-
  • ердоган-
  • проучване-
  • екрем имамоглу-
  • бинали йълдъръм

Кандидатът на опозицията има лека преднина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пет дни остават до провеждането на изборите за кмет на Истанбул, като социолозите отчитат лека преднина на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу пред претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Разликата между тях е много малка.

На изборите на 31 март около 1 700 000 истанбулчани не гласуваха. Поради това основните усилия на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган са насочени към това да достигнат до тях, и по-специално - до разочарованите свои избиратели, които не упражниха правото си на глас на изборите през пролетта. За разлика от кампанията през март, сега управляващите не планират големи митинги с участието на президента Реджеп Ердоган, а разчитат на кампании „от врата на врата“ и по-малки ежедневни срещи и събития.

В интервю пред независимата медия „Медияскоуп“ директорът на една от най-уважаваните социологически агенции в Турция – „Конда“ – Бекир Агърдър посочи, че изборите са единственият механизъм, останал на хората в Турция, за да повлияят на политиката. Той допълни:„Единственият метод на борба са изборите и когато вие чрез различни начини, юридически и най-вече политически натиск, отменяте вота на хората на изборите, това няма как да не накърни усещането за справедливост на избирателите и на управляващите, и на опозицията. И от този момент нататък Партията на справедливостта и развитието загуби“.

Друг ключов фактор са кюрдските избиратели. В опит да ги привлече на своя страна Бинали Йълдъръм използва названието „Кюрдистан“ в реч в Диарбекир, но това раздразни неговия по-малък партньор - лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели. Продължава и кампанията на Екрем Имамоглу, като повечето социологически проучвания отчитат, че той има преднина от около 2% пред опонента си, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: