Отидете към основна версия

12 270 48

Започна обратното броене! Ракетите идват (ВИДЕО)

  • турция-
  • русия-
  • ракети-
  • нато-
  • с-400-
  • f-35

Руски екип пристигна в Анкара, за да подготви инсталирането на комплексите С-400 на турска територия

Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Започна обратното броене" за руските системи С-400, чиито доставки Турция очаква до средата на юли, пише турският в. "Гюнеш". Москва вече е завършила подготовките за прехвърлянето на системите и изпраща в Анкара руски екип, който да ги инсталира на местна територия, посочва изданието.

"Започваме прехвърлянето през идните седмици", заяви Дмитрий Шугаев, директор на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество.

Елементите на системите са вече прехвърлени от комплекса, където са произведени, към военната база, от която ще бъде извършено прехвърлянето, уточнява "Гюнеш".

В Анкара пристига 10-членна военна делегация, която да извърши последните проверки преди трансфера и да започне подготовките по разполагането на въоръжението. Руската група ще остане и след това в Турция, за да обучи местен екип за експлоатация на системите С-400.

Сделката на Турция с Русия за зенитно-ракетните системи провокира напрежение между Анкара и Вашингтон. САЩ многократно предупредиха южната ни съседка, че може да понесе санкции заради покупката и рискува да загуби партньорската си роля в проекта за изтребители F-35, както и да се лиши от доставката на самолетите.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: