Отидете към основна версия

1 258 9

Макрон иска французойка да оглави Европейската централна банка

  • европейска централна банка-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • кристин лагард-
  • ангела меркел-
  • ек

Меркел е положително настроена към идеята

Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на германския канцлер Ангела Меркел Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде оглавена от французойката Кристин Лагард, предаде "Ройтерс", като се позова на дипломатически източници от Брюксел.

Лагард сега е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Меркел е много положително настроена към идеята Лагард да бъде избрана начело на ЕЦБ, допълват източниците.

Макрон бе казал, че иска две жени и двама мъже на висшите европейски постове, които би трябвало да бъдат разпределени днес в Брюксел. Според европейски източници за председател на Европейската комисия се споменава германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, която е от партията на Меркел и е от Европейската народна партия.

Германският в. "Велт" твърди, че предложението за Урсула фон дер Лайен е било направено вчера вечерта от френския президент и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. За евентуален приемник на Доналд Туск начело на Европейския съвет се споменава името на белгийския премиер Шарл Мишел, който е от либералите. За дипломат номер едно на ЕС се споменава Марош Шефчович, който е словак и сега е еврокомисар за енергетиката и заместник-председател на ЕК.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: