Отидете към основна версия

3 213 6

Великобритания затяга вътрешните редици

  • великобритания-
  • тереза мей-
  • шотландия-
  • уелс-
  • борис джонсън-
  • джереми хънт

Премиерът Тереза Мей ще призове приемника си да засили връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Тереза Мей ще призове приемника си да засили връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Думите на Мей ще са прикрита критика срещу тази част от консерваторите, които се смята, че предпочитат Брекзит пред съюза вътре в Обединеното кралство.

И двамата претенденти за мястото на Мей, бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър Джереми Хънт, заявиха, че искат да заздравят съюза в Обединеното кралство. Те обаче казват също, че имат намерение да изтеглят Великобритания от Европейския съюз без сделка, ако с блока не може да бъде постигната такава. Министри твърдят, че подобен развой на нещата ще направи по-вероятна шотландската независимост.

В реч в Шотландия в последните ѝ дни като премиер Мей ще отбележи 20-ата годишнина от деволюцията на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като ще изтъкне увереността си, че приемникът ѝ ще положи допълнителни усилия за засилването на връзките вътре в съюза.

"Да работиш като премиер на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия носи както привилегии, така и отговорности, които можеш наистина да почувстваш, когато черната врата се затвори зад теб", ще каже Мей, имайки предвид вратата на правителствената резиденция на "Даунинг стрийт".

"Едно от най-първостепенните и най-сериозни задължения е да допринесеш за засилването на съюза - да управляваш от името на цялото Обединено кралство", се казва в речта на Мей, части от която бяха оповестени от офиса ѝ.

Приемникът на Мей ще встъпи в длъжност по-късно този месец, като първата му задача ще бъде да се опита да сложи край на задънената улица в парламента по повод Брекзит, като по този начин се приключи с несигурността дали, кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Джонсън и Хънт заявиха намерението си да опитат да постигнат споразумение с ЕС за гладък Брекзит, който да се отрази възможно най-малко неблагоприятно на компаниите.

Ако споразумение обаче не бъде постигнато, и двамата заявиха, че ще започнат процедура по Брекзит без сделка - нещо, което някои министри твърдят, че ще засили исканията за втори референдум в Шотландия, която гласува да остане в ЕС през 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Нова химическа атака на Острова?

    Десет души, сред които трима полицейски служители, са били откарани в болница след предполагаема химическа атака, информира БГНЕС. Инцидентът е станал ...
    08.07.2019
    9 255
    18
  • Ураганът Борис няма спиране

    Борис Джонсън е напът да спечели убедително изборите за следващ лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания, съобщава в. ...
    06.07.2019
    2 566
    5
  • Новият премиер изглежда ясен

    Борис Джонсън води с голяма разлика пред своя съперник Джереми Хънт в надпреварата за лидер на британската Консервативна партия на мястото на министър ...
    28.06.2019
    2 240
    7
  • Моля ви, без Брекзит без споразумение!

    Японският външен министър Таро Коно, призова Великобритания да не напуска ЕС без споразумение. Това е сценарий, чийто последици биха били неблагоприят ...
    27.06.2019
    8 461
    4
  • Brexit без споразумение е вариант едно на милион

    Шансовете за излизането на Великобритания от ЕС без споразумение са едно на милион. Това заяви кандидатът за британски премиер Борис Джонсън, цитиран ...
    27.06.2019
    2 548
    7
  • Джереми Хънт вече задминава Борис Джонсън

    Джеръми Хънт се очертава като новия фаворит за следващ лидер на Консервативната партия във Великобритания, съобщи „Свободна Европа“. До ...
    25.06.2019
    2 348
    6
Новини по държави: