Отидете към основна версия

2 481 17

Военни кораби ще охраняват в Персийския залив

  • сащ-
  • кораби-
  • иран

САЩ подготвят коалиция за защита на търговските кораби

Снимка: БГНЕС/EPA

САЩ обмислят да съставят международна коалиция, която да ескортира търговски кораби в Персийския залив, съобщи FOX News.

Новината беше обявена от началника на сухопътните сили на САЩ генерал Марк Майли. Идеята цели да предотврати ирански атаки срещу търговски кораби в региона.

През последния месец ирански представители на няколко пъти бяха обвинени за атаки срещу търговски кораби. През миналата седмица в Гибралтар беше задържан ирански танкер, за който се смята, че е превозвал петрол за Сирия.

„Ще се опитаме с тази коалиция да предоставим военноморски ескорт за търговските кораби. Искаме да гарантираме свободата на плаването в тази стратегическа зона за транспортиране на петрол“, заяви Майли.

Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбън заяви, че заплахите за международната свобода на корабоплаването изискват международни действия.

От ООН призоваха да се избягва ново напрежение в Ормузкия залив. От там смятат, че свободното преминаване трябва да е гарантирано за всички държави.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини