Отидете към основна версия

9 531 80

Катар насочва VW към Турция

  • катар-
  • фолксваген-
  • турция

Страната има участие в компанията

Снимка: БГНЕС/EPA

Катар е оказал влияние върху Фолксваген за евентуалния избор на Турция като място, където да бъде построен новия завод на компанията, съобщи Automotive News.

Катар има акционери, които държат 17% от акциите на компанията. Според последни информации новият завод най-вероятно ще бъде издигнат край Измир.

Катарската държава има специални връзки с Турция. Страната има сериозни инвестиции в турската държава, а турски капитали се движат към катарската държава.

Катар вече отказа да се съобрази с искането на Саудитска Арабия да затвори турска военна база на своя територия. В същото време Турция подкрепи страната по време на нейната изолация от арабските държави.

В същото време Турция е предложила голяма финансова помощ на концерна, както и безплатен терен за изграждането на завода. Като член на ЕС, България трябва да се съобразява с правила, които ограничават дотирането на производителите и им поставят горна граница.

Все пак като член на ЕС, България все още има по-добри правна рамка и сигурност в инвестицията. Очаква се решение да бъде през август.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: