Отидете към основна версия

2 464 23

Брюксел: Ромите са жертва на расизъм

  • роми-
  • европейски съюз

България изтъкната сред добрите примери за интеграция

Снимка: БГНЕС

Ромите, най-голямото малцинство в Европа, често са жертва на расизъм, дискриминация и социално изключване. Вместо да посещават училище, много ромски деца все още са на улицата. На ромите често се отказват равни възможности до пазара на труда. Жените от ромски произход често са обект на насилие и експлоатация. Това са част от изводите на  Агенцията за основните права на ЕС, която анализира положението на малцинството в 11 страни – членки.

Данните сочат: всеки трети ром, участвал в допитването, е безработен, 20 % нямат здравна осигуровка, а 90 % живеят под границата на бедността, допълва анализът на агенцията.

В доклад, който бе приет днес, Европейската комисия призова държавите членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които наброяват между 10 и 12 милиона души.

Ромите са обект на предразсъдъци, липса на толерантност и социално изключване в ежедневието си. Те са маргинализирани и живеят основно в изключително бедни социално-икономически условия.

Добрите примери в ЕС включват: насърчаване на образованието сред ромите в Словения, Испания и Финландия, програми за повишаване на заетостта в България и Испания, подкрепа за достъпа на ромите до здравеопазване в Унгария, Ирландия и Румъния и мерки за подобряване на жилищните условия във Франция и Унгария.

Днешната оценка обаче показва, че мнозинството от страните- членки досега не са отпуснали достатъчно бюджетни средства за приобщаването на ромите. Само 12 държави са посочили отпуснатото финансиране, било то от национални източници или от европейски източници, и са представили конкретни разчети на парите. Сред тях е и България, а останалите са  Чешката република, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Швеция.

Рамката на ЕС определя четирите области, в които са необходими национални усилия за подобряване на интеграцията на ромите: достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

В днешния доклад Комисията заключава, че държавите членки са положили усилия да изготвят всеобхватен подход за интеграция на ромите, но са необходими много повече усилия за гарантирането на достатъчно финансиране за приобщаването на ромите, установяването на механизми за наблюдение и борбата срещу дискриминацията и сегрегацията.

„Добра новина е, че държавите членки спазиха ангажимента си и представиха стратегии за интеграция на ромите. Представянето на национални стратегии е една важна първа стъпка“, каза европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството и заместник-председател на Комисията Вивиан Рединг.

„Въпреки това държавите членки сега трябва да предприемат по-сериозни действия и да увеличат усилията си с по-конкретни мерки, ясни цели, предвидено финансиране и солидно наблюдение и оценка. Нуждаем се от повече от стратегии само на хартия. Необходими са ни осезаеми резултати от националните политики, които подобряват живота на 10—12 милионното ромско население.“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини