Last news in Fakti

23 Май, 2012 11:50 1 856 2

Над 13% от бюджет за интеграция на ромите

  • роми-
  • бюджет-
  • опрчр
Над 13% от бюджет за интеграция на ромите - 1
Снимка БГНЕС


Над  13 % от бюджета на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” подпомагат интеграцията на ромите на пазара на труда, съобщи вчера заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на форум на тема „Приносът на фондовете на ЕС към интеграцията на ромите”. В дискусията участваха и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и Пeтeр Стъб Йоргенсен от Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия.

От общо осем приоритетни оси на ОПРЧР, почти всички имат пряко отношение към проблемите, пред които е изправена ромската общност, посочи заместник-министър Русинова. Тя допълни, че това са мерки насочени към интеграцията на пазара на труда, достъпа до образование и обучение, социалното включване, обмяната на добри практики и сътрудничество с други държави-членки. Най-добрият и ефикасен инструмент за приобщаване на ромите е интегрираният подход, при който държавните институции, неправителствените организации и медиите имат конкретни отговорности, заяви заместник-министър Русинова. Тя подчерта, че е много важно обществото да бъде подготвено и убедено в ефективността на тези мерки.

Министър Томислав Дончев акцентира върху важността от съчетаването на жилищната политика, насочена към ромите, с интегрирани социални пакети за постигане на трайни резултати. Дискусията се организира от Европейската комисия. По време на дебатите бяха обсъдени резултатите от мерки, финансирани от фондовете на ЕС, насочени към интеграцията на ромите и бъдещите такива в новия програмен период 2014-2020 г.

Бизнесът трябва да се възползва в максимална степен от възможностите, които  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) предоставя за субсидирана заетост, обучение, квалификация, преквалификация и социално включване. За това призова министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов   по време на среща си с бизнеса в Българо-германския център за професионално обучение в Пазарджик. В нея участваха Филип Харт от Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, Наталия Ефремова, заместник-директор в Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми” на МТСП, Дончо Баксанов, областен управител на област Пазарджик, Тодор Попов, кмет на града и народни представители.

Младенов и неговият екип разясниха на работодателите новите моменти в програмите на ОПРЧР, които са най-атрактивни за бизнеса. По схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" МТСП предвижда да бъдат назначавани на стаж по 200 младежи до 29-годишна възраст ежеседмично, напомни той. Предвидени са средства за 6-месечен стаж на 8 500 младежи. Те ще получават субсидията в размер на минималните осигурителни прагове за съответната длъжност за годината, плюс осигуровките. Вече са наети 2000 стажанти като 50 % от тях след приключване на стажа остават да работят във фирмата, поясни министър Младенов. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения по схема „Квалификационни услуги и обучения на заети лица – фаза 3” е 31 май 2012 г., каза министър Младенов. Бюджетът на схемата е 34 млн.лв., а очакваните резултати от нея са най-малко 35 600 лица да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключови компетенции. 300 предприятия ще подобрят условията на труд и здравето при работа благодарение на схема „Безопасен труд”. На срещата беше обърнато специално внимание на схема „Социални иновации в предприятията” за създаване на детски кътове в компаниите, чрез които ще се стимулира бързото адаптиране към трудовия процес на младите родители.

Основна тема на дискусията със социалните партньори и неправителствения сектор беше нуждата от тясна връзка между образованието и бизнеса, особено в сферата на професионалното обучение. Близо 60 % от курсистите,  завършващи обучение в Българо-германските центрове за професионално обучение на МТСП си намират работа след това, обяви в тази връзка министър Младенов.

Според Филип Харт от Европейската комисия инвестициите в обучение на заети лица дават добавена стойност и рефлектират върху стандарта на живот и възнагражденията на работниците и служителите. За него наличието на добър пазар на труда и квалифицирана работна сила е от особено значение за постигането на икономически растеж.

Преди срещата министър Младенов откри модернизираната дирекция „Бюро по труда” в града. Модернизацията е реализирана по схема „Подобряване и модернизиране инфраструктурата на Дирекции „Бюро по труда” Пловдив, Пазарджик, Първомай, Пещера,  Велинград и Карлово за устойчиво развитие на градските ареали” по Оперативна програма „Регионално развитие”. По проект „Устойчиво и интегрирано градско развитие” по ОПРР Агенцията по заетостта оптимизира дейността на 35 бюра по труда в страната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    1 0 Отговор
    вългарите отново сме обект на дискриминация и тия ако не спрат да ни лишават от правата на ромите ще ги осъдим в страсбург за много много пари
  • 2 georgi

    1 0 Отговор
    Добре е да се започне с кастрация и след това с интеграция