Last news in Fakti

3 Април, 2012 17:19 1 692 10

Ромите - заплаха във всяка втора статия

  • роми-
  • медии-
  • иво инджов
Ромите - заплаха във всяка втора статия - 1
Снимка: БГНЕС

От 743 публикации с ромска проблематика в българската преса, едва 15 са с положително отношение към ромите, сочи изследване. То е обхванало пет български всекидневника за период от пет месеца, съобщи медийният експерт Иво Инджов от Института модерна политика, цитиран от Дарик.

Според Инджов, спазвайки Етичния кодекс, медиите би трябвало да отразяват проблемите на малцинството и да бъдат трибуна за неговите представители. Сериозният проблем, обаче, се пораждал от това, че в своите публикации, българските вестници представяли ромите по-скоро като далавераджии, престъпници, изнасилвачи и убийци.

„Всяка втора статия представя ромите като заплаха за обществото”, обясни експертът.

Изследването показва, че най-слабо са застъпени темите за социално-битовите проблеми на ромите, 4 на сто от публикациите се отнасят до програмите за интеграция на малцинствения етнос, а за ромската култура се разказва в 3% от тях.

По думите на Инджов противно на очакванията, проблемът за купуването на гласове е

проследен в едва 4% от всички публикации, а темата за отсъствието на ромите от пазара на труда, не е отразена в нито една от статиите.

Изследването е направено в периода от юли до ноември миналата година. Най-висок е бил процентът на публикации, свързани с живота на ромите, през месеците септември и октомври - над 30 на сто. Това според експертите се дължи на размириците, които се случиха в Катуница. Според Инджов обаче в летните и безконфликтни месеци този процент спада до 9 на сто. За целия период на изследването са били кодирани само няколко интервюта с видни представители на този етнос, но не е регистриран нито един анализ с автор - ром, допълни още експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    4 0 Отговор
    Явно тоя не е имал работа с тая сг.н.Да им прави с...ки като ги защитава.
  • 2 аз

    2 0 Отговор
    Това са паразити.Много добре ги описват.А с тези програми само някой иска да открадне пари.
  • 3 Джери... Манго Джери

    2 0 Отговор
    15% от статиите свързани с циганите имат положителен характер. Наистина е безочие, при положение, че не повече от един на сто м....ла имат преимуществено благоприятно въздействие върху който и да е икономически, културен или социален сектор в Балгария. По стечение на обстоятелствата аз познавам такъв човек. Антипод на всичко циганско, а с това и доказателство, че не са толкова слабоумни, за да не може да им се вменят елементарните обществени задължения, който всички ние порядълни и безпорядъчни но български граждани споделяме. В който смисъл бих казал, че вече е време да им бъдат вменени... по един или друг начин.
  • 4 Денис

    3 0 Отговор
    "От 743 публикации с ромска проблематика в българската преса, едва 15 са с положително отношение към ромите" което е 5% накъде и веднага „Всяка втора статия представя ромите като заплаха за обществото” което е 50% а другите какви са статиите.Как да ги няма на пазара на труда??Просто кой за какво е учил и не са конкурентноспособни на пазара.Медиите си пишат за случващото се, кой е виновен че при те "случват" кофти случки.
  • 5 Илич Рамирес

    2 0 Отговор
    Само на сапун.Измислил съм и име на сапуна-РОМ-антик.
  • 6 Le0n

    1 0 Отговор
    Нищо не става от м...вците. Крадат , убиват , просят , проституират , лъжат , мързи ги да работят , плодят се като хлебарки. Какво позитивно да кажеш за такива паразити.
  • 7 хитлер

    0 0 Отговор
    Каква програма съм им измислил за интеграция ,един няма да остане.
  • 8 мунчо

    0 0 Отговор
    Това е омагьосан кръг приятели. Докато Ромите избират политиците, политиците ще имат интерес това положение да продължава. Нека помислим как да излезем от тази ситуация, щото в един момент процеса става необратим и политиците ще се изметат с награбеното , а ние оставаме с ромите.
  • 9 Ариец

    0 0 Отговор
    Как да напишеш нещо положително за най-паразитната част от човечеството - по-арогантни са дори от негрите! Циганин само на страх и респект се държи мирен. Трябват ни политици , които със смели решения да поставят всекиго на мястото - и да се види, че има държава!!! Иначе майка ни жална след още няколко години, а и сега по селата са нужни взводове с автоматчици за отстрел на м...ли и освобождаване на застаряващото население от циганския терор!!!
  • 10 Raspatul

    0 0 Отговор
    Истината боли. Ма...лите са заплаха навсякъде където отидат. Малко са свестните от тях, които поради страх не се показват.