Last news in Fakti

23 Май, 2012 15:30 2 460 23

Брюксел: Ромите са жертва на расизъм

  • роми-
  • европейски съюз

България изтъкната сред добрите примери за интеграция

Брюксел: Ромите са жертва на расизъм - 1
Снимка: БГНЕС

Ромите, най-голямото малцинство в Европа, често са жертва на расизъм, дискриминация и социално изключване. Вместо да посещават училище, много ромски деца все още са на улицата. На ромите често се отказват равни възможности до пазара на труда. Жените от ромски произход често са обект на насилие и експлоатация. Това са част от изводите на  Агенцията за основните права на ЕС, която анализира положението на малцинството в 11 страни – членки.

Данните сочат: всеки трети ром, участвал в допитването, е безработен, 20 % нямат здравна осигуровка, а 90 % живеят под границата на бедността, допълва анализът на агенцията.

В доклад, който бе приет днес, Европейската комисия призова държавите членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които наброяват между 10 и 12 милиона души.

Ромите са обект на предразсъдъци, липса на толерантност и социално изключване в ежедневието си. Те са маргинализирани и живеят основно в изключително бедни социално-икономически условия.

Добрите примери в ЕС включват: насърчаване на образованието сред ромите в Словения, Испания и Финландия, програми за повишаване на заетостта в България и Испания, подкрепа за достъпа на ромите до здравеопазване в Унгария, Ирландия и Румъния и мерки за подобряване на жилищните условия във Франция и Унгария.

Днешната оценка обаче показва, че мнозинството от страните- членки досега не са отпуснали достатъчно бюджетни средства за приобщаването на ромите. Само 12 държави са посочили отпуснатото финансиране, било то от национални източници или от европейски източници, и са представили конкретни разчети на парите. Сред тях е и България, а останалите са  Чешката република, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Швеция.

Рамката на ЕС определя четирите области, в които са необходими национални усилия за подобряване на интеграцията на ромите: достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

В днешния доклад Комисията заключава, че държавите членки са положили усилия да изготвят всеобхватен подход за интеграция на ромите, но са необходими много повече усилия за гарантирането на достатъчно финансиране за приобщаването на ромите, установяването на механизми за наблюдение и борбата срещу дискриминацията и сегрегацията.

„Добра новина е, че държавите членки спазиха ангажимента си и представиха стратегии за интеграция на ромите. Представянето на национални стратегии е една важна първа стъпка“, каза европейският комисар по правосъдието, основните права и гражданството и заместник-председател на Комисията Вивиан Рединг.

„Въпреки това държавите членки сега трябва да предприемат по-сериозни действия и да увеличат усилията си с по-конкретни мерки, ясни цели, предвидено финансиране и солидно наблюдение и оценка. Нуждаем се от повече от стратегии само на хартия. Необходими са ни осезаеми резултати от националните политики, които подобряват живота на 10—12 милионното ромско население.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    8 0 Отговор
    Олелееее горките ::::роми::::!!!!!!!!!!!!!! Щом толкова ги сьжалявате ---вземете ги бе умници-вземете ги в Европа и там ги интегрирайте спазвайте им правата -кьпете -целуваите -ако искате и ги чешете.....
  • 2 Йордан Павлов

    9 0 Отговор
    Що ли си мисля, че в България БЪЛГАРИТЕ са жертва на расова дискриминация
  • 3 ххх

    8 0 Отговор
    Човек не се ражда расист, но рано или късно, в нашите географски ширини се сблъсква с циганите (това си е българската дума) и тогава нещата се променят.
    Няма как да интегрираш нещо което не иска да бъде интегрирано- просто няма справяне с цинагнския проблем.
  • 4 Циганчето

    7 0 Отговор
    Аз съм много дискриминиран и искам вече да си плащам тока, да не крада и да не ми дават помощи.
  • 5 новак

    7 0 Отговор
    Преди да се интегрират трябва да се кастрират.Не искамда работя докато умра заради циганите .В България да си циганин и бездомно куче.Кучета изяждат българи, цигани ги нападат и им плячкосват всичко безнаказано това лие дискриминация?
  • 6 съшия

    6 0 Отговор
    При социализма работеха и получаваха наравно с всички и пак си останаха цигани . неможеш да го интегтираш на сила .циганина се научи че може да получава на готово без да дава нищо и само иска от държавата да ми даде помощи да му построи жилеше да му храни децата а той само да ги прави като почва още от 10 годишна въздраст, да краде, да пие и вдига аларма цяла нощ.Защо западняците не видят колко дни продължава една циганска сватба,как се изписва новородено циганче от болницата
    горките бедни цигани.Всички имат последни модели GSM-ми ,Мощни аудио уредби и озвучават целия град и не оставят да почиват тези които им изкарват помощите.

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    4 1 Отговор
    ВНИМАНИЕ- циганите в България живеят много зле и са наизчезване да ги спасим!
  • 8 Васил

    7 0 Отговор
    Моем ви ги натоварим у конските вагони и да ви ги закараме,пък вие ги правете квото ви душа иска !
  • 9 Стойчо Томов

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "съшия":

    @6 Получават по 200 лв.харчат по 800 . Като вземат помощи първо ходят в кафене или кръчма , а не детски магазин и т. н.
  • 10 Явор Кръстев

    5 0 Отговор
    Ми да се обърнат за съвет към Живковият режим . Учеха , работеха та ушите им пращяха. Тогава нещата бяха прости : Не работиш-отиваш в тухларната , децата ти не ходят на училище - уволняват те от работа. И това важеше за ВСИЧКИ.
  • 11 еврорасист

    4 0 Отговор
    Уважаеми господа , много моля повече да не се употребява измисления термин роми . Нека не забравяме , че по отношение тези , правилните думички са ц.га.и , м..га.и и т.н. И стигнахме до това положение , слушайки всеки ден съветите на някакви брюкселски чиновници , чийто мозък е колкото брюкселско зеле . На маймуни ни направиха с този евросъюз !!! Писна ми ! Бесен съм !!!
  • 12 Мизерия

    4 0 Отговор
    Дай боже по бързо да се скапе тоя измислен съюз няма никаква полза от него само тъпотии и мизерия.Как може някакви чиновници дето самите те не знаят от къде произхождат да казват на държави през десет планини в десета какво да правят с м....лите и как да си гледат кокошките и прасетата за да са щастливи.Такава тъпотия е ясно че няма бъдеще.
  • 13 Анархия

    3 0 Отговор
    Очертава се бурно развитие на националистически и анархистки движения в цяла Европа.Много скоро тарикатите от Евро институциите май ще трябва да мислят за преквалификация.На обикновените хора бели Европейци им писва да слушат болните мозъци на човекоподобни същества от едни от-най деградиралите в морално отношение нации.
  • 14 Хитлер

    3 0 Отговор
    След не повече от десет години Хитлер ще бъде провъзгласен за герой ! ! !
  • 15 тоти

    3 1 Отговор
    Волен Сидеров преваплатисе на ХИТЛЕР спаси света
  • 16 Иракли Иракли

    3 0 Отговор
    До всички коментатори във форума!
    Това създание на природата отределено с думата
    циганин и днес на 24.05.2012 г.създаде проблем с водоснабдяването в един областен град.Откраднати бяха възлови хидранти и наводнена идустриалната зона!
    Това същество циганин е производително на проблеми.НАИСТИНА
    ХИТЛЕР и неговото мнение по въпроса трябва да бъде преразгледано!
  • 17 Адолф Хитлер

    3 0 Отговор
    Да всъщност ако човек се абстрахира от политическите гов... Хитлер си е бил велик водач и много малко не му е достигнало да постигне целта си за което съм сигурен, че и ние сега щяхме да сме му благодарни най малкото нямаше да ги има тези псевдо българи по нашите земи.Били моля ви се жертва на расизъм.М..ка му ние сме тяхна жертва в момента и ако не се вземат мерки в скоро време ние ще отидем в гетата на тяхното място.
  • 18 Айхман

    2 0 Отговор
    Сърцетоми прелива от радост че има поне една идея обединяваща всички българи.
  • 19 фон Клинкерхофен

    2 0 Отговор
    Така наречените цигани са с нищо неразличими от скотовете-искат само да плюскат, да се е..т, и да празнуват. Не подлежат на интеграция, социализация и превъзпитание. Кухите псевдохуманни брюкселски кратуни го знаят отлично, и естествено не ги искат при тях. Което не им пречи да ни назидават ежедневно, че им нарушаваме човешките права. Те не би трябвало да имат никакви права.
  • 20 ххх

    2 0 Отговор
    Ами вземете ги на работа в Белгия.
    Какъв ви е проблема ?Никакъв!
  • 21 гостенка

    1 0 Отговор
    Здравейте, защо пишите само за Хитлер, къде забравихте Сталин
  • 22 The Bear

    0 0 Отговор
    Е това ми е болната тема просто.... Може би сте чели мои коментари по въпроса и няма да се спускам надълго .... Накратко - следва преобладаване на цига.ите в БГ само след 20-тина години - тогава не може да има държава - тези не подлежат на интеграция - вчера се натъкнах до едни на касата в BILLA - едва не се задуших от миризма - около тях се носеше на талази мараня от миризма и зарази.... Тъп.те м...умни европейски псевдо-демократи целят да ги държат у нас и да ни принудят да си ги обгрижваме - е нека да си ги вземат те.
  • 23 Дядо Мраз

    0 0 Отговор
    Не се ли вземат радикални мерки срещу ядрения взрив на циганската раждаемост, е.ано ни е в гръб.