Last news in Fakti

25 Април, 2012 13:32 3 305 0

Ромски ресторант – хит в Будапеща (видео)

  • роми-
  • унгария-
  • ресторант-
  • храна-
  • ромски ресторант-
  • будапеща-
  • свински тестиси

Ромски ресторант привлича туристи и чревоугодници в унгарската столица Будапеща, изправяйки се срещу недоверието, предразсъдъците и дискриминацията. В менюто присъстват екстравагантните за мнозина свински тестиси, които са деликатес в ромската кухня, пише Ройтерс.

Нестандартните ястия, гарнирани с ромски песни, се радват на засилен интерес, а резервации се правят за месец напред, отчитат радостните собственици, които далеч не са очаквали подобен бурен успех.

Кръчмата „Романи Платни“ се намира в китна 100-годишна сграда. Идеята хрумва на 36-годишния Сандор Орсос. „Опитваме се да избегнем стереотипите. Искам да готвя, както е готвила моята баба“, допълва той.

Отварянето на ромски ресторант за унгарци е социален експеримент в страната, където малцинството е дискриминирано и подценявано от десетилетия, коментира „Ройтерс“.

Храната е един от начините за опознаване на културата на един етнос, народ или общност. Орсос е на мнение, че много хора пътуват или се интересуват за екзотични страни по цял свят, а в същото време не знаят нищо за съседите им.

Ромският ресторант е отворен с дарение на институт „Отворено общество“ и с доброволчески труд.

„Хората много се радват на ястията. Пълният стомах отваря сърцето“, казва главната готвачка леля Малвин. Изпод ръцете й излизат пълнени зелки, свинска кълцаница с домати и чушки, картофени кнедли ....

60-годишната готвачка описва ромската кухня като много проста, хранителна и изчистена от подправки. Последните не присъстват в ромската кухня, защото ромите не са могли да си ги набавят, поради липса на пари.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА