Отидете към основна версия

3 403 18

НАТО няма да се намесва в Ормузкия проток. Засега!

  • нато-
  • иран-
  • ормузки проток-
  • персийски залив-
  • сащ

Съюзниците са загрижени за ситуацията в региона и следят случващото се там

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В НАТО не е получавано официално искане за участие в операцията на САЩ и Великобритания за контрол на корабоплаването в Ормузкия проток, заяви за пореден път генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той говори при срещата си с новия германски министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше на посещение в Брюксел.

Шефът на НАТО обаче посочи, че "съюзниците са загрижени за ситуацията в този регион, ние продължаваме внимателно да следим какво става там, разменяме информация. Свободата на корабоплаването има много голямо значение и редица страни от алианса вече имат свои сили в региона".

Държавният департамент на САЩ обяви по-рано, че Вашингтон създава коалиция с цел гарантиране свободата на корабоплаването в района на Персийския залив.

Преди седмица държавният секретар Майк Помпео предложи към участие в коалицията да бъдат привлечени държави от различни региони. Стана известно също така, че Германия, Франция и Великобритания водят преговори за създаване на собствена мисия, която да следи за сигурността на корабоплаването в Персийския залив.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: