Отидете към основна версия

2 134 12

Австралия не иска американски ракети

  • австралия-
  • ракети-
  • сащ

Такива няма да бъдат разполагани на територията на страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Австралия отхвърля възможността за разполагане на американски ракети на нейна територия. Това заяви австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от ТАСС.

Длъжностни лица от двете правителства проведоха разговори в Сидни. След разговорите те излязоха с позиция, в която се ангажират да засилят своите действия срещи китайското влияние в Азиатско – Тихоокеанския региона.

В рамките на разговорите бяха представени и планове за разполагането на ракети в региона през следващите месеци. Това е възможно след оттеглянето на САЩ от Договора за контрол на ракетите със среден обсег.

Изказване на американския министър на отбраната Марк Еспер предизвика спекулации, че е било предложено на Австралия да бъдат разположени комплекси на нейната територия. Морисън отхвърли тези твърдения.

„Такова нещо не е искано от нас и не ние е представяно като вариант. Ние не обмисляме подобен вариант и мисля, че това е ясна позиция“, заяви Морисън.

Китай са най-големия пазар за износ на Австралия, докато САЩ са най-големия съюзник на страната. Предстои Морисън да намери вариант за баланс между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: