Отидете към основна версия

5 173 13

Мечки и вълци тероризират фермери

  • словения-
  • терор-
  • фермери-
  • мечки-
  • вълци-
  • симон зайц

В Словения искат оставката на министър

Снимка: Shutterstock

Синдикат на словенските селяни е поискал оставката на министъра на околната среда Симон Зайц, когото смята за отговорен за големите щети, нанасяни на селското стопанство от мечки и вълци, предаде Танюг.

Синдикатът обвинява Зайц за последното нападение на глутница вълци над стопанство близо до югозападния град Пивка, при което вълците за една нощ са убили 12 овце, и то на пасище, защитено с електропастир и кучета пазачи. Според селяните Зайц е виновен и за общото лошо управление на дивите животни, съобщи БНР.

"Държавата би трябвало да определи максималния брой мечки и вълци, които нашите гори могат да понесат, защото за такъв брой просто няма храна", заяви Флорян Петернел от синдиката, в който членуват селски стопани и собственици на гори. Той се позова на проучвания, според които в Словения могат да оцелеят само около стотина кафяви мечки, а според някои източници техният брой е около хиляда.

Що се отнася до вълците, в горите могат да оцелеят само две глутници, а се смята, че вълците в момента са над сто, посочи още Петернел. Словенското правителство тази пролет разреши отстрела на близо 200 мечки и 11 вълка. Защитниците на дивите животни обаче се обявиха против лова, като заявиха, че квотите за отстрел на мечки и вълци за тази и следващата година са твърде високи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: