Отидете към основна версия

3 949 11

Опасни отрови в рибното меню

  • метилживак-
  • риба-
  • риба тон-
  • треска

Климатичните промени и прекомерният улов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон

Снимка: Shutterstock

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни продукти през бременността, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

За приблизително три десетилетия концентрацията на метилживак - органично съединение, способно да причини сериозни поражения върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27 процента при треската и с 23 процента при рибата тон, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, съобщават авторите на изследването от Харвардския университет.

"Метилживакът е особено вреден по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за малките деца", казва Елси Съндърланд от изследователския екип.
На бременните жени отдавна се препоръчва да избягват консумацията на риба-меч и акула заради повишените нива на живак. Треската обаче е сред рибите, които здравните власти на САЩ препоръчват като източник на хранителни вещества и протеини, подпомагащи развитието на децата.

"Проучването ни не цели да накара всеки, запознал се с него, да спре да консумира морски продукти, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват пряко въздействие върху храната и съответно върху здравето ни", отбелязва Съндърланд.

Затоплените морета повишават енергийните нужди на дребните риби, в резултат на което те поглъщат повече плячка, съдържаща метилживак. На свой ред те биват поглъщани от рибата тон и по този начин увеличават съдържанието на органичното съединение в нея.

Прекомерният риболов на дребни риби като херинга и сардина променя храненето и на атлантическата треска, принуждавайки я да поглъща по-едри екземпляри и омари, чиито нива на метилживак са по-високи.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН глобалната консумация на риба почти се е удвоила от 60-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Яжте повече риба! Полезно е за...

    Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска ни от рак на червата, установи проучване на специалисти от Оксфордския университет, цитира ...
    25.07.2019
    3 302
    8
  • Тревожни данни за рибните запаси

    Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Една трета от тях са ...
    09.07.2019
    2 797
    62
  • Тревога! Да спасим океаните

    От 5 до 12 милиона тона пластмасови отпадъци попадат годишно в световния океан. Върху състоянието на екосистемата влияние оказва и глобалната промяна ...
    08.06.2019
    5 137
    5
  • Средиземноморската диета засища по-бързо

    Учени от университета Уейк Форест в Северна Каролина установиха, че средиземноморската диета намалява по-бързо апетита в сравнение със западната, съоб ...
    25.04.2019
    2 048
    1