Last news in Fakti

25 Юли, 2019 19:10 3 290 8

Яжте повече риба! Полезно е за...

  • риба-
  • рибни ястия-
  • рак-
  • черва

Три рибни ястия седмично намаляват риска от рак на червата

Яжте повече риба! Полезно е за... - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска ни от рак на червата, установи проучване на специалисти от Оксфордския университет, цитирано от в."Метро".

Екипът на Лиса Уайлд изследва хранителния режим на 476 160 души, които отговорили на специално разработени въпросници. В тях специално се наблягало на редовната консумация на рибни продукти.

Анкетираните, които попадали в тази категория, показали намален риск от рак на червата с 12 процента.

За да държим настрана това заболяване, е препоръчително да консумираме около 380 грама риба седмично. Най-полезни в случая са тлъстите риби като сьомгата и сардините. Хора, консумиращи седмично по 123 грама от тях, са с 10 на сто по-нисък риск от рак на червата.

Типичната рибна порция е от около 100 грама, така че прибавянето дори на едно ястие от тлъсти риби седмично може да бъде благотворно за нашето здраве. Тези морски продукти са богати на мастни аминокиселини, които предпазват организма ни от възпаления.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симида

    10 1 Отговор
    Ям, ям
  • 2 Генномодифициран балък

    9 2 Отговор
    Няма вече чиста храна.
  • 3 onq s konq

    8 2 Отговор
    А ако кансумирам РИБА-ФЕКАЛКА/дето яде на воля "разни човешки неща/ и САМАТА ТЯ има рак на червата...мога ли да разчитам пак на тия 10%?Между другото винаги е имало оплаквания,че свинското мирише на риба,щото хранят прасетата С РИБА.Е да,ама по Закона за скачените съдове ако в рибарниците рибата се "захрани" с Евтанизирани чумави прасета,не е ли редно да го пише това в Сертификата/макар и с дребен шрифт/ за да е наясно клиента какво яде?
  • 4 Ххх

    7 3 Отговор
    ПЛЮСКАЙТЕ ОКЕАНСКА РИБА....,ДАААА....,ВЪОБЩЕ ДА НЕ ВИ ПРИТЕСНЯВА,ЧЕ ДЕСЕТКИ ТОНОВЕ ЦЕЗИЙ, УРАН И СУМАТИ ДРУГИ СВРЪХ РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ИЗЛЯХА В ОКЕАНА ОТ ФУКУШИМА!!!!....ДА ВИ Е СЛАДКО...

    Коментиран от #6

  • 5 Ventura

    5 3 Отговор
    Защо ли избиха прасетата!
    За да си пласират златната
    рибка, внос от незнайсе къде, и стара колкото баба ми ( отдавна покойник ).?
  • 6 Да да

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    То океан има само до Фукошима! Гаранция си антиГЕРБ!
  • 7 боцмана

    7 2 Отговор
    И да знаете , че от рибата не се пълнее. Който не ми вярва да погледне гларусите и чайките , всички са един размер.
  • 8 асдаа

    1 2 Отговор
    Полезна е само рибата уловена в устието на река Припят !!!
Новини по държави: