Last news in Fakti

8 Август, 2019 19:47 3 936 11

Опасни отрови в рибното меню

  • метилживак-
  • риба-
  • риба тон-
  • треска

Климатичните промени и прекомерният улов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон

Опасни отрови в рибното меню - 1
Снимка: Shutterstock

Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни продукти през бременността, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

За приблизително три десетилетия концентрацията на метилживак - органично съединение, способно да причини сериозни поражения върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27 процента при треската и с 23 процента при рибата тон, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, съобщават авторите на изследването от Харвардския университет.

"Метилживакът е особено вреден по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за малките деца", казва Елси Съндърланд от изследователския екип.
На бременните жени отдавна се препоръчва да избягват консумацията на риба-меч и акула заради повишените нива на живак. Треската обаче е сред рибите, които здравните власти на САЩ препоръчват като източник на хранителни вещества и протеини, подпомагащи развитието на децата.

"Проучването ни не цели да накара всеки, запознал се с него, да спре да консумира морски продукти, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват пряко въздействие върху храната и съответно върху здравето ни", отбелязва Съндърланд.

Затоплените морета повишават енергийните нужди на дребните риби, в резултат на което те поглъщат повече плячка, съдържаща метилживак. На свой ред те биват поглъщани от рибата тон и по този начин увеличават съдържанието на органичното съединение в нея.

Прекомерният риболов на дребни риби като херинга и сардина променя храненето и на атлантическата треска, принуждавайки я да поглъща по-едри екземпляри и омари, чиито нива на метилживак са по-високи.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН глобалната консумация на риба почти се е удвоила от 60-те години на миналия век.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    4 1 Отговор
    чудно
  • 2 Онзи

    5 1 Отговор
    Ееее бравус !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Я па я

    20 1 Отговор
    Нещо пак искат да ни подхлъзнат. Как ще се откажем от храната на българина , риба тон и треска ?
  • 5 NikNay

    18 2 Отговор
    Колко българи ядат риба тон?
  • 6 Без месо

    9 1 Отговор
    Оправихме се с прасетата, сега погнахме и рибата. Предишните си ги знаете–крави, овце, кози и де що се сетите мръвка. Сега ще ставаме немесоядни и ще живеем с орлите.
  • 7 Николенко

    21 0 Отговор
    Риба Тон, треска, сардина, а пък на снимката на "Факти бг." ... сафрид...!? Толкова ли нямаше снимки на рибите, които цитирахте или толкова и вие правите разлика ? Или, а бе, кой ще ти гледа бе ?

    Коментиран от #9

  • 8 Behemoth

    7 0 Отговор
    Хихихи а цацата как е?У Кауфланд е на промоция 99 стотинки .....
  • 9 Хриби Храци Хохлюви

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Николенко":

    Сафрид, ама не съсвсем -това са кокалита, вкусни са ,разбира се , но черноморския , в интерес на истината е по-вкусен ( ако е пресен а не ''прясно замразен)
  • 10 Чумата

    8 0 Отговор
    Идва рибната чума
  • 11 Лелеее

    4 0 Отговор
    Първо са опасни отрови а после безопасни.