Отидете към основна версия

13 326 21

Швейцария разкрива мръсната тайна на българското земеделие

  • швейцария-
  • земеделие-
  • българия

Специална програма за извозване на опасни пестициди

Снимка: БГНЕС

Швейцария отделя по 20 млн. франка годишно за обезвреждане на негодни за употреба български пестициди. Това се казва в швейацрското предаване „10 преди 10“ на телевизия SRF.

Темата на предаването е въпросът с българските пестициди. Те са определяни като мръсната тайна на българското земеделие.

Посочва се, че в 215 склада из цялата страна се съхраняват стари и силно отровни пестициди. Облечени в специални костюми работници, пълнят пестицидите във варели и ги приготвят за извозване до Швейцария.

Това е част от програмата между двете страни за отпускане на помощ.

„Това е стар проблем на страната ни. Повече пестициди са отдавна неизползваеми, тъй като са произведени преди 1990 г.“, заявява ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков.

„Много от хранилищата са в лошо състояние и това крие риск тези вещества да проникнат в почвата. За това и с българските ни партньори решихме да потърсим решение по международните стандарти“, заявява ръководителят на проекта от швейцарска страна Ролан Питон.

Швейцария поема 85% от разходите, а България 15%. Швейцарците са наели външна холандска фирма, която да контролира работата на българите по пакетирането, преди веществата да бъдат извозени в Швейцария.

Питон заявява, че корупцията не е най-големият проблем в България, а бавният начин, по който текат публичните поръчки и възможността на други фирми да обжалват, което забавя процеса. Той признава, че е трудно да се намерят и квалифицирани служители в страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: