Last news in Fakti

12 Август, 2019 17:15 4 911 23

Близо 70% от българският бизнес има нужда от постоянни служители

  • българия-
  • работа-
  • работодатели-
  • бизнес-
  • служители

Най-много се търсят специалисти със средна квалификация

Близо 70% от българският бизнес има нужда от постоянни служители - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли е тайна за някои, че основният проблем пред българския бизнес е наемането на кадри. Това се доказа за пореден път от проучването на БТПП проведено по поръчка на ERIAS (План за действие за интеграция на бежанци). В него 69% от анкетираните български предприемачи признават, че изпитват нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14% търсят сезонни работници. 25% от запитаните работодатели преценяват, че към днешна дата нямат нужда от нови работници.

Какви служители търси българският бизнес? На първо място със 62% се нареждат специалистите със средна квалификация. 20% биха наели работници и без квалификация, а 18% имат нужда от висококвалифицирани служители.

Що се отнася до чужденците, то едва 14% от българските предприемачи са наели подобни работници, които са граждани на държави извън Европейския съюз. Последните компании, споделят, че са наели служители от Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им и ги определят като отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети държави. Условието е да имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15% от работодателите в родината ни предпочитат да наемат българи. Останалите 9% твърдят, че биха наели чужденци, ако имат български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

Българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред тях са чужденците да бъдат отговорни и съвестни, да могат да работят в екип, да са готови да се обучават, да са в добро здравословно състояние, да имат желание да се интегрират в българското общество и да имат технически умения, да имат специфична квалификация според сектора, да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат, да имат добри познания по друг чужд език (освен майчиният им език).

„Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци. Тези, които са го правили са доволни от служителите си.

Квалификацията, опита и познания по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна.

Необходимо е опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци. Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България”, коментират резултатите от БТПП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 регулировчик

    88 1 Отговор
    Близо 90% от българските служители имат нужда от съответстващо заплащане.
  • 2 Коментар📝

    73 1 Отговор
    А СЛУЖИТЕЛИТЕ И РАБОТНИЦИ ИСКАТ ЕВРОПЕИСКИ ЗАПЛАТИ А НЕ СОЦИАЛНИ АФРИКАНСКИ ПОМОЩИ
  • 3 бай Тотко

    43 1 Отговор
    Като има нужда,да се бръкне малко.Адрешковци.
  • 4 666

    55 1 Отговор
    Тая тема още колко ще я дъвчим? Кадри има. Достойно заплащане на труда няма! Това е причината робовладелците да вкарват кадри отвън и да им хвърлят по 400 лв. чисто.
  • 5 Рамбо

    49 5 Отговор
    Търся си работа за поне 2500 euro месечно.
    Някой работодател има ли интерес да ми пише на Л. С.

    Коментиран от #13

  • 6 Жега

    49 1 Отговор
    ВЕЧЕ БАЛЪЦИ НЯМА ЗА ДА РАБОТЯТ ЗА 400-800лв. месечно.
  • 7 бау

    47 2 Отговор
    Бизнеса да го духа !!!!!!!!!!
  • 8 Аз за комунисти

    22 9 Отговор
    не работим.

    Коментиран от #9

  • 9 ПернишкиО

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аз за комунисти":

    Искаш да кажеш за тиквата ЗАЩОТО ТОЯ Е ОТ БКП !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Бай Пешо

    37 0 Отговор
    Как българските предприятия ще имат постоянни работници ,като им дават мижави заплати???
    Западните фирми идват отварят заводи и казват - ще даваме минимум 2500 лева заплата ,отговорът на нашите ДУПЕТАТИ е как толкова много ,та те за 800 лева ще работят .В повечето предприятия дето произвеждат детайли за автомобилите в България е така.В предприятието дето произвежда ел инсталациите за японските автомобили между Хасково и Димитровград е още по зле -получават по 600 лева.Само една шепа хора получават около 1500 лева и си мислят че това е хубава заплата .ДОКАТО СЕ ПОДИГРАВАТ С БЪЛГАРДКИЯ РАБОТНИК- няма да има работна ръка, но това не е пголям проблем ,по голям проблем е ,че продължават МЛАДИТЕ ДА НАПУСКАТ страната с еднопосочен билет!!!!
  • 11 Пламен

    23 2 Отговор
    Всички работници в България,повтарям РАБОТНИЦИ,се осигуряват на минимална раб.заплата.При интерес от страна на Г-н Борисов Бойко,доказвам веднага.
  • 12 чавдар

    21 0 Отговор
    хората бягат в чужбина
  • 13 До Рамбо

    11 16 Отговор

    До коментар #5 от "Рамбо":

    Пич,като са ти такива критериите- вземи се напъни и измисли начин сам да си си работодател и да си даваш такава заплата- имаш ли кураж и топки???

    Коментиран от #21

  • 14 Коко

    24 1 Отговор
    Аз съм от северозапада и си търся работа за 1500 лв,за по- малко няма как да стане .Не може да работиш и мизеруваш е крайна сметка.
  • 15 Васил

    21 2 Отговор
    Работодателите имат нужда от роби защото заплатите са такива
  • 16 gose

    8 6 Отговор
    другарите искат роби като по тошово време и затворени граници
  • 17 Диан

    19 0 Отговор
    Дълги години ''бизнесът" повтаря,че заплатите са ниско, защото е ниска производителността на труда. Като се правят на тарикати сега хак да им е. Няма трагедия- "бизнесът" пуска кипенците като няма работници и става той работник. Извода за нашето чорбаджи, е че са тапигьози, за да се докарат до това дередже. Примерът с туризма е много показателен(преди- след) как "бизнесът" осира и колко е калпав в сравнение с другите европейски държави. Хубавото беше.
  • 18 Ввв

    5 1 Отговор
    Български бизнес никога не е имало първото важно нещо,това,че има селяндури с нулево поведение,държание и образование е друго!Какъвто “бизнесът” такива и служителите,айде у лево!
  • 19 таню скариди

    9 0 Отговор
    Да но българския "бизнес"май беше на принципа днес имаме работа,нужен си ни за момента,утре нямаме работа хайде ако обичаш да те няма........таааа този ли български бизнес имал нужда от постоянен персонал???????......хайде ако обичате да престанете с елементарните дезинформации и пропаганди,че хората се усетиха и отдавна не ядът доматите с колците!!!
  • 20 aaa

    7 0 Отговор
    Машинен инженер съм.Имам 30г.стаж в машиностроенето.Владея 3 програми за чертане.На борсата съм,отказах работа на 3 места ,защото най-добрата оферта за заплата беше 850лв.Как да вярвам,че няма кой да работи в България. Има работна ръка ,но няма кой да плаща нормални заплати.
  • 21 ar146ts

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "До Рамбо":

    Не е въпрос на кураж и топки.Ако всички станем работодатели тогава кой ще работи.И най-великите работодатели/бизнесмени/ са едно нищо , ако работниците започнат да стачкуват.Е какво става тогава с топките
  • 22 Чичо АДИ

    3 0 Отговор
    Ако ще да си Фердинанд Порше никой не се интересува от теб в БГ ! "Бизнеса" ти казва вратата е двупосочна никой не го вълнува колко можеш ,важното е да бачкаш за 700 лв който се "лигави" на шефовете получава който не губи !! Хич не ми дреме за "Бизнеса" хайдуци са да умират , хич не ми е !! Да фалират ,сменят се фирми фалират ги прехвърлят ги !! Хората не виждат заплати по месеци !! Колегите си траят ,плашат се за заплатите си !! Пу..................ки трайте си бачкайте извънредно за жълти стотинки !! Аман от плужеци спрете да им работите е така всички в цяла България да спре всичко .Да видим Тиквоча и Домуза и компания какво ще направят !!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.