Отидете към основна версия

1 373 1

Още един се прицели в поста на Меркел

  • олаф шолц-
  • германия-
  • ангела меркел

Финансовият министър на Германия възнамерява да се кандидатира за лидер на социалдемократите

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на социалдемократите, включвайки се в надпревара за възстановяване на намаляващата популярност на партията, откакто тя влезе в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на сп. "Шпигел".

"Готов съм да се кандидатирам, ако вие искате това", казал Шолц в телефонен разговор с тримата временни лидери на социалдемократите. Според "Шпигел" никой от тях не се обявил против.

Евентуална успешна кандидатура на Шолц за лидер на социалдемократите би донесла повече стабилност в несигурната голяма коалиция на Меркел.

Вестникарската група Ер Ен Де цитира източници от социалдемократите, според които Шолц иска да остане финансов министър, въпреки че възнамерява да се включи в надпреварата за лидерския пост на партията. Съобщава се също така, че той планира да се кандидатира в дует с жена, подражавайки ръководния модел на Зелените, които имат двама лидери.

Финансовият министър е най-изтъкнатият кандидат, възнамеряващ да се включи в надпреварата, след като Андреа Налес се оттегли от лидерския пост на социалдемократите през юни. Проучване наскоро показа, че Шолц е вторият най-предпочитан политик от германците за следващ канцлер.

Над 10 кандидати се очаква да се включат в надпреварата за лидер на социалдемократите до края на деня. Повечето от тях са сравнително неизвестни фигури, а някои планират да се състезават съвместно в двойни кандидатури.

Вътрешният министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус и министърът на интеграцията на Саксония Петра Кьопинг са заявили намерение да се кандидатират. Очаква се заместник-лидерът на социалдемократите Ралф Щегнер и председателят на партийния комитет за основните ценности Гезине Шван също да обявят официално, че се включват в надпреварата.

Сред двойните кандидатури са държавният министър за Европа Михаел Рот и Кристина Кампман, която е депутат в провинциалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия.

Депутатите от Бундестага Карл Лаутербах и Нина Шер също ще се състезават в двойка.

Намерение за участие в надпреварата са заявили още вицепрезидентът на партийния бизнес форум Роберт Майер и бившият депутат от Бундестага Ханс Валов.

Срокът за регистриране на кандидати е до 1 септември.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Как е възможно това в Германия?

    На 1 септември 1939 Германия започва Втората световна война. На 1 септември 2019 една предимно расистка партия спечели най-добрите си резултати на про ...
    03.09.2019
    28 366
    69
  • Глътка въздух за Меркел у дома (СНИМКИ)

    Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемокр ...
    01.09.2019
    1 805
    6
  • Меркел все още води колоната в Германия

    Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите е нараснала с два пункта за последната седмица, с което левоцентристите ...
    23.08.2019
    1 446
    4
  • Буря отмени полети в Германия

    В Германия отмениха полети, заради буреносно време, съобщи Дойче Веле. Отменени са били около 41 полета. Други 8 са били пренасочени. Новината беше ...
    19.08.2019
    2 762
    0
  • ЧРД, Ангела Меркел!

    Канцлерът на Германия Ангела Меркел започна по обичайния начин днешното заседание на своето правителство в Берлин с едно изключение - получи букет цве ...
    17.07.2019
    1 841
    4
  • Меркел няма никакво намерение да отстъпва

    Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че продължава да се надява на компромис при номинациите за ключовите постове в Европейския съюз, след прекрат ...
    01.07.2019
    1 641
    6
Новини по държави: