Отидете към основна версия

9 874 44

Русия обвини САЩ за неуспешния си ракетен опит

  • северодвинск-
  • русия-
  • сащ-
  • ракетен опит-
  • взрив

Кремъл отрече аварията да е свързана с ядрени изпитания

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия обвини САЩ за неуспешния си опит на полигона Ньонокса край Северодвинск, при който се взриви ракета с ядрен двигател. Изпълняващият функциите на постоянен представител на Русия във Виена Алексей Карпов заяви, че ракетните изпитания са били свързани с разработването на оръжие заради излизането на САЩ от договора за ПРО през 2002 г.

Той отрече аварията да е свързана с ядрени изпитания и заяви, че няма отношение към договора за забрана на ядрените опити. "Изпитанията, които се провеждаха на военния полигон край Северодвинск на 8 август бяха свързани с разработването на оръжие, което ние бяхме принудени да започнем да създаване като една от ответните мерки във връзка с едностранното излизане на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО през 2002 г." - коментира Карпов.

Той заяви също, че няма никаква опасност за населението вследствие на взрива край Северодвинск. По думите му, радиационният фон е с нормални стойности. Руските власти до момента не са дали обяснения точно какво оръжие е изпитвано на полигона Ньонокса. Първоначално руското военно министерство заяви, че става дума за изпитания на двигател с течно гориво. След това от компанията "Росатом" обявиха, че е изпитвана ракета с "радиоизотопно захранване". Москва отказа да допусне международни инспектори от Организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания да разследват инцидента на руска територия.

Непосредствено след взрива в Северодвинск беше отчетено 16-кратно покачване на радиационния фон. Часове по-късно експерти направиха предположение, че се е взривил опитен образец на ракета "Буревестник", чието създаване беше анонсирано от руския президент Владимир Путин през март 2012 г. Според специалистите, подобен скок в радиационния фон може да се обясни с взривяване на ракета с ядрен двигател, пише News.bg.

Според различни данни, загиналите при взрива са между 7 и 15. По данни на правителството на Архангелска област, над 100 души са били в контакт с пострадалите при взрива на полигона Ньонокса, докато са им оказвали помощ. Медицинските екипи не са били предупредени, че им водят пациенти с радиационно облъчване. Според събеседник на "Новая газета", кръвта на тримата приети в областната болница буквално се е "сварила" за няколко часа, което говори за чудовищни нива на облъчване.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания