23 Август, 2019 07:51 2 057 25

Руски лекари се опасяват, че са били облъчени

  • радиация-
  • лекари-
  • медици-
  • русия-
  • експлозия-
  • северодвинск

Москва крие детайли за военното изпитание

Руски лекари се опасяват, че са били облъчени - 1
Снимка: Shutterstock

Руските медици, които лекуваха жертвите на експлозията във военен полигон, се страхуват, че са били облъчени, предаде Би Би Си.

Те не са били защитени от радиационно облъчване. Двама от лекарите в Архангелска област разкриха подробности, но желаейки анонимност. При експлозията на 8 август загинаха петима ядрени инженери.

Руският президент Владимир Путин заяви, че инцидентът е станал по време на изпитание на оръжие, но не разкри повече подробности. Федералната служба по мониторинг на околната среда обяви, че радиационните нива са скочили 16 пъти над нормалното в Северодвинск.

Медиците разкриха, че поне 90 души са били в контакт с пострадалите при военното изпитание, но военните не ги предупредили за рисковете. Заради степента на секретност се появиха сравнения с ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. Лекарите са били наясно, че трима от доведените пострадали са били облъчени с много сериозна доза радиация. Медицинският персонал е трябвало да импровизира, за да се защити от радиация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    33 11 Отговор
    Човешкия живот в Русия няма никаква стойност

    Коментиран от #6, #23

  • 2 Истината

    21 7 Отговор
    В Русия хората никога не са смятани за ценност и техният живот не струва пукната пара. Като прибавим и пословичната руска мания за секретност не е чудно, че тези 90 човека не са били предупредени за да вземат мерки за защита.
  • 3 соросоид дебил

    12 14 Отговор
    Не втори "Чернобил" ами направо втора "Хирошима и Нагасаки" кажете. Това с "анонимните източници" има ли нещо общо с борбата с "фалшивите новини"? Много добре си спомням, че когато това се случи пак от "анонимен източник" твърдяха че лекарите НЕ са знаели че им водят радиоблъчени. Сега пишат ,че са "били наясно и били ИМПРОВИЗИРАЛИ" за да се защитят. Джендъри, джендъри няма грам съвест във вас. Между другото защо тези същите не ни съобщиха за 11 загинали и над 2000 ранени при "жълтите жилетки" във Франция и защо Макрон мълчеше като пу-ка, когато Путин съобщи тези цифри в отговор на критиките за арестите в Москва?

    Коментиран от #5

  • 4 Бесен пес

    12 7 Отговор
    ФАКТИ .. айде стига вече , тая тема се изтърка , а вие продължавате да си я дъвчете , толкова ли не можете да си постигнете дневния "таргет" на посещаемост на сайта , че дъвчете все ден една и съща тема , поднесена по друг начин ?
  • 5 Истината

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "соросоид дебил":

    Е, че си евразийски такъв. Чети поне от време на време и руски сайтове. Всичи медици имали досег с радиоактивните пациенти са поканени за изследвания в Москва. Но преди това са правенафдезактивация на операционната и помещенията, в които са били пострадалите. В непосредствена близост до тях са били други пациенти и бременни жени. Преди да се вземат мерки на един от лекарите казали, че високите нива на стронций 137 в тялото му били защото е "ял много раци от Фукушима". Типична наглост на путинистите, за които човешкия живот няма никаква стойност.

    Коментиран от #7

  • 6 Бесен пес

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    В САЩ да не би да има бе ? само в държавата им всяка година , хиляди убийства стават , ма са толкова алчни за пари в военно-промишленият им сектор , че не искат да въведат контрол над закупуването на оръжие ! В СИРИЯ , ЛИБИЯ , ИРАК ??? и още къде ли не колко народ избиха , колко оставиха да мизерува ,да гладува и т.н .. айде само не ми говори кой не зачита човешкия живот/права ...

    Коментиран от #10

  • 7 соросоид дебил

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    "имало е бременни жени" ? те сигурно са били вкарани в родилното при бременните? сега започвам да разбирам, че работата е сериозна. аз също вярвам като теб на всичко което пише по разните сайтове.

    Коментиран от #9

  • 8 Хрониките на Евразия

    11 5 Отговор
    Да , ама вчера Путин обеща да възстанови медицината , която разруши старият Путин 😃
  • 9 Истината

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "соросоид дебил":

    Казал съм "в непосредствена близост" бе евразийски. За да се проведе дезактивоция на операционната и помещенията означава, че нивата на радиация са били изключително високи. Или според теб руската радиация е лечебна и полезна за организма?

    Коментиран от #11

  • 10 Истината

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен пес":

    В руската кочина стават два пъти повече убийства на 100 000 души бе умен. 11.6 за Русия и 5.8 за САЩ. Не е хубаво да лъжеш.

    Коментиран от #21, #25

  • 11 соросоид дебил

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    не знам за руската радиация, ама тази с която са ти облъчили мозъка не подлежи на "ДЕЗАКТИВОЦИЯ"
  • 12 Хрониките на Евразия

    8 5 Отговор
    До вчера ватните организми громяха филма Чернобил , бил изопачен ..
    А днес, със своите действия руските власти го повтарят до най дребните детайли ..
    От архангелската областна болница , в която са се лекували заразените от радиация след взрива , е иззета цялата документация ..
    Сега медиците не могат документално да докажат , че са лекували облъчени пациенти ..

    Коментиран от #13

  • 13 соросоид дебил

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хрониките на Евразия":

    ти не подлежиш на ДЕЗАКТИВОЦИЯ
  • 14 Сърп и чук

    9 2 Отговор
    На БЪЛГАРОФОБИТЕ всяка дума против Русия е, като кол в собствения им гАз.
  • 15 Истината

    4 4 Отговор
    Е, че знаеш много малко неща и не ставаш дори за трол. По добре е да те върнат в групата специализирана единствено в слагане на плюсове и минуси. П. С. ти ли си "Тъпан" с еректилната дисфункция, който вчера по същия начин се заяждаше с колегата "Само питам"?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хроникьорчето

    6 3 Отговор
    Виж се бе , откачалка , от сутринта дебнеш статиите , свързани с Русия и Путин , после пак ми разправяй , че не си тежко болен от русофобия ! 😂 Истината ли ?! Лъжец с лъжец, кажи в България , държавата на Тиквата , колко е ценен животът на човека ? ...колко ли е ценен пък твоят живот - живот на духов музикант по градските тоалетни , а ?! 😂😂😂

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хроникьорчето":

    Повтарям ти за десетки път, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 20 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хроникьорчето":

    А ти зпщо гн се погледнеш бе , льолик , от сутринта дебнеш статиите , свързани с Русия и Путин, та да застанеш на амбразурата и да го защитиш, независимо от това дали е прав твоя Путен или не, после пак ми разправяй , че не си тежко болен от русуфилия и пдлогия !
  • 21 Бесен пес

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Евала извадил си статистика от 2014-та :) Малко статистика и от мен - В САЩ се случват 11 пъту повече масови убийства от която и е друга даржава в света ; Всяка година в най-малко 127 в града в САЩ има повече от 3ма убити , което се води "масово Убийство" А за другото нещо да кажеш ? Че съсипват държави , животи , съдби , сеят си "демокрацията" навсякъде , без да ги интересуват последствията ? Е и това приключи :) Венецуела - провал ; Сирия - провал ; Иран - провал . Тепърва започват да издишат индианците
  • 22 Дръндар

    0 0 Отговор
    Ти ,"бесен пес" ,не бъди толкова сигурен ,че САЩ са се провалили в изброените от теб държави ! В тези държави има да се случват още събития , преди хора като тебе да развеят червения байрак ! Затова ,предлагам-- раздавай го по--скромно ! Световната пролетарска революция все още не е започнала ! Ако можеш помогни на др. Путин ,че е вързал кънките яко
  • 23 Патриот,но не от обединените патриоти

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    А САЩ когато хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагазаки,помислиха ли за човешките стойности,или пък когато горяха с напалм,мирното население на Виетнам,или пък когато бомбардираха Белград?

    Коментиран от #24

  • 24 червен шапшал

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    Съветски патриоте пишманлия Нещо да си чувал за Пърл Хърбър прочети и ще разбереш кой кого напада и отговора на САЩ а за Сърбия пак прочети за кланетата и прочистването на таварищ Милошевич и пак ще ти се разясни картинката ако имаш поне десетина процента мозък останали от бетонирането му
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания