Отидете към основна версия

4 029 30

Килърът в Берлин имал връзки с руските служби

  • берлин-
  • вадим андреевич соколов-
  • германия-
  • убийство-
  • русия-
  • служби

Русия стои зад показното убийство в германската столица?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Заподозреният, който беше задържан за убийството миналата седмица на грузински гражданин в Берлин, е имал паспорт, чийто номер го свързва с руските служби за сигурност, съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от "Ройтерс".

"Шпигел" посочва, че разследване, направено съвместно с разследващите мрежи "Белингкет" и "Инсайдър", е показало, че името на предполагаемия убиец не може да бъде намерено никъде в руския национален паспортен регистър.

Списанието добавя, че номерът на паспорта му е свързан със звено на министерството на вътрешните работи, което в миналото е издавало документи за самоличност на агенти на службата за военно разузнаване ГРУ. Германските власти не са съобщавали детайли за заподозрения, освен че е руски гражданин, а според "Шпигел" той е пътувал под името Вадим Андреевич Соколов. Миналата седмица говорител на прокуратурата заяви, че проучва дали е имало политически мотив за убийството.

Миналия петък Зелимхан Хангошвили, който в миналото е воювал на страната на чеченските сепаратисти срещу Москва, беше застрелян, докато минавал през парк в центъра на Берлин напът за джамията. Убийството беше извършено показно посред бял ден. Руска връзка беше открита и при опита за убийство на бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Двамата бяха намерени в безсъзнание на Острова, а британските служби обвиниха Русия за атаката.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: