Отидете към основна версия

6 665 16

Русия и Монголия - вечна дружба (СНИМКИ)

  • русия-
  • монголия-
  • владимир путин-
  • халтмаагийн батулга

Москва и Улан Батор сключиха безсрочен договор за приятелски отношения

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентите на Русия и Монголия - Владимир Путин и Халтмаагийн Батулга подписаха нов Договор за приятелски отношения и всеобхватно стратегическо партньорство между двете страни, предаде ТАСС.

Документът бе подписан след преговорите между двамата лидери в Държавния дворец в Улан Батор, където руският лидер пристигна на официално посещение.

Както по-рано отбеляза Путин в интервю за монголския вестник "Одрийн сонин" този документ, подготвен на базата на Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 1993 г., ще има безсрочен характер и извежда двустранните отношения на качествено ново равнище.

След края на руско-монголските преговори бяха и подписани споразумения за развитие на сътрудничеството в различни области. Правителствата на двете страни сключиха споразумения за сътрудничество в областта на борбата с тероризма и за съдействие на регионалното и граничното сътрудничество. Освен това бяха подписани протоколи между правителствата на двете страни за възобновяване на действието на Споразумението между Русия и Монголия от 3 март 2004 г. за оказване на Улан Батор на безвъзмездна военно-техническа помощ.

Руският президент смята взаимодействието между Москва и Улан Батор по въпросите на борбата с тероризма и военно-техническото сътрудничество между двете страни за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия.

"Подробно обсъдихме перспективите за отбранително, военно-техническо и антитерористично сътрудничество между нашите страни", каза Путин след преговорите с монголския си колега и добави: "Смятаме взаимодействието в тази област за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия".

Руският президент напомни, че през август в Монголия се състояха поредните съвместни военни учения и добави, че тази практика ще продължи.

По думите на руския държавен глава позициите на Русия и Монголия по актуални въпроси на регионалния и международния дневен ред съвпадат или са близки. Той отбеляза, че Москва и Улан Батор координират действията си на многостранни форуми, включително в ООН. Освен това се разширява взаимодействието във формата Русия - Монголия - Китай.

"Приветстваме стремежа на Монголия да развива по-тесни контакти с Евразийския икономически съюз", заяви Путин и добави: "Смятаме, че подобно сътрудничество ще окаже положително влияние върху търговско-инвестиционните връзки между нашите страни".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Свързани новини