Отидете към основна версия

3 790 12

Предложение! Сърбия и Косово разменят територия

  • косово-
  • сърбия-
  • прищина-
  • балкани

Белград да получи излаз на море в замяна на част от бившата си провинция, предлага американски експерт

Снимка: Shutterstock

Сърбия да получи излаз на море в замяна на част от Косово, предлага председателят на Асоциацията по международни стратегически изследвания във Вашингтон Грегъри Копли, съобщават белградските вестници "Блиц" и "Новости".

"Ако на Сърбия се върне онази част от Косово и Метохия, където живее предимно сръбско население, и ако бъде направен коридор до западна Албания, за да получи Сърбия излаз на море, както искаше американският президент Труман през 1919 г., бихме имали печеливша комбинация за Сърбия и албанците, както за тези в Косово, така и за онези в Албания", каза Копли, цитиран от вестниците.

Тъй като между Прищина и Белград почти няма комуникация, международната общност, вероятно САЩ, трябва да се включи активно, за да покаже своята сила и престиж на Балканите, каза той.

Косово никога вече няма да се върне в рамките на Сърбия, както беше някога. Нашият колега Дарко Трифунович неотдавна представи план за замяна или размяна на територии в замяна на признаване и това според мене е много разумно, каза Копли, коментирайки ситуацията в Косово.

Той каза, че албанското население и Армията за освобождение за Косово винаги са имали идеята да се обединят с Албания и добави, че това е напълно възможно и може да бъде признато от международната общност.

Запитан песимист ли е по отнoшение на Западните Балкани, Копли отговори: "Няма да кажа нито че съм оптимист, нито че съм песимист. Какво виждаме сега? Руско-китайски съюз, заедно с Турция, всъщност особено Турция и Русия искат да имат все по-голямо влияние в Западните Балкани. Следователно това пространство отново става граница между Изтока и Запада. Това може да бъде използвано позитивно или негативно от страна на Сърбия и сръбския народ."

Също така и САЩ биха могли да използват тази ситуация по позитивен начин, добави той.

Според Копли нито една страна от региона не може да разчита на ЕС, на неговата икономическа помощ в бъдеще, защото по думите му е "започнало разпадане на ЕС".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: