Отидете към основна версия

8 747 49

Разпадът на Украйна е неизбежен

  • неизбежен-
  • разпад-
  • украйна-
  • алексей журавко

Процесът на разпад вече е започнал

Снимка: Shutterstock

Разпокъсването на Украйна ще се случи рано или късно, а процесът на разпад вече е започнал. Такова мнение изрази пред украинската новинарска агенция „Харьков“ бившият депутат във Върховната рада Алексей Журавко, предаде агенция "Фокус".

По-рано в интервю пред „5 канал“ бившият директор на Института за национална памет Владимир Вятрович заяви, че апетитите на западните съседи на Украйна растат все повече – Полша вече претендира за католическите храмове в Галиция, а Чехия иска автономия за русините. Да не говорим за Унгария, която не се отказва от плановете си за Закарпатието. Вятрович подчертава, че Украйна в никакъв случай не трябва да прави едностранни отстъпки или да изпълнява каквито и да е искания на съседите си:

„Мисля, че ще бъде огромна грешка да се направят каквито и да е едностранни отстъпки, защото много добре разбираме, че те ще провокират допълнителни искания от страна на нашите съседи“. Както отбеляза Вятрович, миналата седмица е публикувано интервю на заместник-министъра на външните работи на Полша, в което той заявява, че не може да става въпрос за никакви взаимни отстъпки с Киев, а освен това поиска католическите църкви на територията на Украйна да бъдат върнати на полските общности.

„Това е въпрос, който не беше артикулиран доскоро. Сега се повдигат нови искания. Виждаме, че апетитите растат. Получихме доста странно и провокационно, както смятам, заявление от президента на Чехия (Милош) Земан, който започна да говори, че ще поиска от украинското правителство автономия за русините – тази измислена етническа група в Украйна, която, уж, се нуждае от някакви специални права“, заяви бившият директор на украинския Институт за национална памет. Очевидно, добавя Вятрович, че ще има подобни опити и от страна на унгарските власти, които още през миналата година са искали да създадат Министерство по работите на Закарпатието. „Ние прекрасно разбираме, че сега Украйна е отслабена от войната и нашите съседи, дори и тези, с които нямаме трудни отношения, са готови да се възползват от нашата слабост“.

Както съобщава в коментар пред „Харьков“ бившият депутат от Радата, родом от Херсонска област, Алексей Журавко, Украйна вече не може да бъде спасена и процесът на разпад вече е започнал. Експертът подчертава, че преди всичко за това са виновни такива дейци, като Владимир Вятрович. „Има една мъдра поговорка: „Рибата се разваля откъм главата, а я чистят откъм опашката“. Благодарение на такива като Вятрович, морален урод, Украйна започва да се разпада. Скоро Западна Украйна ще поиска да се отдели. На този етап това е естествен процес. Рано или късно разкъсването на Украйна ще се случи, процесът на разпад вече е започнал“, заяви бившият депутат.

По думите на Журавко, именно Вятрович е пропагандирал укаинизация, нацизъм и фашизъм в страната и е прославял УПА (Украинска повстанческая армия). Бившият депутат подчертава, че сега няма нужда да се оплаква и да казва, че искат да разкъсат Западна Украйна. „Нищо не може да се промени. Дори ако днес Вятрович бъде изпратен в затвора и бъдат отменени всички закони, приети по негова инициатива в Украйна, разпадът на страната не може да бъде спрян“, счита Журавко.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: