Отидете към основна версия

2 378 23

Кристалина Георгиева ще оглави МВФ

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • пост-
  • българка-
  • валутен фонд

Източник от МВФ посочи, че Георгиева е подготвена за този пост

Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес българският икономист Кристалина Георгиева трябва да бъде утвърдена на поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Така тя ще стане първият представител на страна с нововъзникваща пазарна икономика начело на институцията, съобщи “Ройтерс”.

Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която е единствен кандидат за поста, а днес се очаква да гласува кандидатурата ѝ. Гласуването е до голяма степен протоколно. Георгиева, която е подкрепяна от френския президент Еманюел Макрон, миналия месец получи одобрението на останалите страни от ЕС, както и мълчалива поддръжка от САЩ.

Източник от МВФ посочи, че Георгиева е подготвена за този пост. "Тя убеди съвета, че е лидерът, от който институцията се нуждае и ще бъде силен защитник на мултилатералната система, посочи източникът", пожелал анонимност.

Скот Морис, старши научен сътрудник в Центъра да глобално развитие, каза, че Георгиева бързо е оказала влияние, след като става втора по ранг в Световната банка в началото на 2017 година. Тя постига консенсус за повишаването на капитала на банката с 13 милиарда долара и пакета реформи, одобрени миналата година. Реформите предвиждат да бъдат намалени заемите за Китай и други по-богати развиващи се страни, като повече ресурси да се заделят за по-нуждаещите се страни. "Тя успя да сплоти разнородна група акционери. Това е силата ѝ," каза Морис, който е работил в американското финансово министерство.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини