Отидете към основна версия

3 427 10

Бурка не допусна 3 саудитки във Франция

  • бурка-
  • никаб-
  • франция

Франция е на път да се забърка в дипломатически скандал с мюсюлманския свят. Причината е проста. Решението на френските гранични власти да не допуснат във Франция три забулени жени от Саудитска Арабия. Те пристигнали в понеделник на парижкото летище Роаси Шарл де Гол с полет от Доха на „Катар еъруейз“.

При проверка на техния паспорти те отказали да покажат на полицаите своите лица, уточни представител на властите на летището.

Опитите на официалните лица да им обяснят, че във Франция действа закон, който забранява да се ходи забулен на обществени места, ударили на камък. Трите саудитки твърдо отказали да вдигнат воалите.

Това принудило властите да ги задържат и още в понеделник вечерта те били екстрадирани обратно в Доха. Парижките власти им осигурили билети за полета, както е предвидено в закона.

От април 2011 г. във Франция е в сила закон, който забранява на мюсюлманките да ходят забулени на обществени места. При неговото нарушаване е предвидена глоба от 150 евро и да посетят платен курс за усвояване на гражданските ценности.

Ако жената е принуждаване да нарушава закона, то нейните роднини са заплашени от глоба от 30 000 евро. Наказанието е двойно, ако жертвата е малолетна.

Според данни на френското вътрешно министерство преди да бъде приет закона, в страната е имало около 2000 жени, носещи бурка. Между април 2011 и април 2012 г. около 300 г. са били наказани за носене на бурка.

Истински куриоз се разигра на Шарл де Гол през април 2011 г. с американка, живееща във Франция. Тогава тя кацнала с полет от Саудитска Арабия. При граничния контрол тя показала лицето си, но останала с бурката в салона на летището, където била глобена от представители на Гранична полиция. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: