Отидете към основна версия

2 595 33

Литва и Латвия протестират срещу Русия

  • латвия-
  • литва-
  • русия-
  • съвет на европа

Двете държави частично ще бойкотират есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Снимка: Shutterstock

Литва и Латвия частично ще бойкотират есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в знак на протест срещу възстановеното право на глас на Русия в организацията, предаде ДПА.

В израз на солидарността си с Украйна и по молба на украинската делегация Латвия няма да участва в пленарните сесии на асамблеята. Латвийската делегация обаче ще продължи работата си в политическите групи и комисиите.

Само двама от четирите членове на литовската делегация са отпътували за Страсбург, където е базиран Съветът на Европа, предаде информационната агенция Балтик нюз сървис. Останалите у дома литовски представители заявиха, че протестират срещу завръщането на Русия в работата на организацията.

Въпреки противопоставянето на Украйна и балтийските държави Русия наскоро възстанови правото си да гласува в Съвета на Европа, след като това ѝ право бе отнето преди пет години заради анексията на украинския полуостров Крим.

Решението бе първият път, когато санкция срещу Русия заради анексията на Крим бе отменена.

Заедно с Европейския съд по правата на човека, Съветът на Европа има за задача да следи спазването на човешките права в 47-те си държави членки.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: