Отидете към основна версия

1 570 23

Путин в Будапеща: Унгария е наш приоритетен партньор (СНИМКИ)

  • унгария-
  • русия-
  • виктор орбан-
  • владимир путин

Анализатори смятат Виктор Орбан за най-близкия съюзник на Кремъл в ЕС

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви след среща с руския президент Владимир Путин в унгарската столица, че добрите отношения с Русия са необходимост заради географското положение на страната му, предаде Асошиейтед прес.

Анализатори смятат Орбан за най-близкия съюзник на Путин в ЕС. Унгария от дълго време се обявява за премахването на санкциите срещу Русия, наложени заради руските действия в Украйна. Будапеща твърди, че тези санкции вредят на унгарската икономика. Търговията между Унгария и Русия се увеличи през 2018 г. за първи път, откакто санкциите влязоха в сила.

"Това е прост географски факт. Нито една страна не може да промени адреса си", заяви Орбан на пресконференция с Путин. "Всяка страна се намира там, където Бог я е създал. За Унгария това означава да бъде в триъгълника Москва-Берлин-Истанбул", допълни той.

Орбан спомена за унгарското членство в ЕС и НАТО, но каза, че не изключва установяването на политическо сътрудничество с Русия по някои въпроси.

Орбан заяви, че Унгария, която зависи до голяма степен от руския газ и петрол, се опитва да сътрудничи с Русия по въпроси като превенцията на миграцията към Европа, стабилизирането на Близкия изток и подпомагането на християнските общности по света.

Орбан заяви също, че приоритет за неговата страна е да се присъедини към газопровода Турски поток, за да увеличи пътищата на доставки за Унгария за руския газ.

Путин каза, че Русия очаква завършването на изграждането на Турски поток до Турция тази година и построяване на разширения за България и Сърбия на следващата година. Той каза, че разширение за Унгария би могло да бъде построено бързо и Орбан приветства тази перспектива.

Путин също така изтъкна ролята на Унгария като водещ потребител на руски природен газ и като ключов транзитен център.

"Доставките на руски газ за Западна Европа през Унгария и нейните подземни складове позволяват обслужването на европейски потребители, когато потреблението нарасне", посочи Путин. "Ние гледаме на Унгария като на приоритетен партньор в разпространението на руски природен газ в Европа", допълни той.

Путин също така похвали Орбан за организирането на среща с представителите на християнската общност от Близкия изток и каза, че Русия гледа на защитата на християните в Сирия и в други зони на конфликт като на водещ приоритет.

"Близкият изток е люлката на християнството и християните са в опасност там, те са преследвани, убивани, изнасилвани и ограбвани. Русия ще направи всичко, за да защити християните в Близкия изток. Ние трябва да им помогнем да възстановят и запазят светите си места, да запазят паствата си", допълни той.

Путин добави, че руските военни в Сирия помагат също за възстановяването на джамии и подпомагат и еврейските общности.

След това на среща с християнски лидери от Близкия изток Путин каза: "Ние сме обезпокоени от масовото преселение на християни от Близкия изток. Ние гледаме какво се случва с християните в Близкия изток със сълзи на очи".

След визитата в Унгария Путин пристигна в Калининград, където ще проведе заседание днес на президиума на държавния съвет, посветен на задачите на руските субекти в сферата на здравеопазването, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Унгария наложи вето на НАТО за Украйна

    Унгария наложи вето на декларация на НАТО за Украйна заради това, че в нея не се споменават "нарушенията на правата" на унгарското малцинств ...
    30.10.2019
    4 702
    12
  • Путин и Орбан заздравяват дружбата

    Руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Унгария с намерението да засили тесните връзки на Русия с тази държава, която е член на Евро ...
    30.10.2019
    2 310
    14
Новини по държави: