Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 07:48 1 557 23

Путин в Будапеща: Унгария е наш приоритетен партньор (СНИМКИ)

  • унгария-
  • русия-
  • виктор орбан-
  • владимир путин

Анализатори смятат Виктор Орбан за най-близкия съюзник на Кремъл в ЕС

Путин в Будапеща: Унгария е наш приоритетен партньор (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви след среща с руския президент Владимир Путин в унгарската столица, че добрите отношения с Русия са необходимост заради географското положение на страната му, предаде Асошиейтед прес.

Анализатори смятат Орбан за най-близкия съюзник на Путин в ЕС. Унгария от дълго време се обявява за премахването на санкциите срещу Русия, наложени заради руските действия в Украйна. Будапеща твърди, че тези санкции вредят на унгарската икономика. Търговията между Унгария и Русия се увеличи през 2018 г. за първи път, откакто санкциите влязоха в сила.

"Това е прост географски факт. Нито една страна не може да промени адреса си", заяви Орбан на пресконференция с Путин. "Всяка страна се намира там, където Бог я е създал. За Унгария това означава да бъде в триъгълника Москва-Берлин-Истанбул", допълни той.

Орбан спомена за унгарското членство в ЕС и НАТО, но каза, че не изключва установяването на политическо сътрудничество с Русия по някои въпроси.

Путин в Будапеща: Унгария е наш приоритетен партньор (СНИМКИ)

Орбан заяви, че Унгария, която зависи до голяма степен от руския газ и петрол, се опитва да сътрудничи с Русия по въпроси като превенцията на миграцията към Европа, стабилизирането на Близкия изток и подпомагането на християнските общности по света.

Орбан заяви също, че приоритет за неговата страна е да се присъедини към газопровода Турски поток, за да увеличи пътищата на доставки за Унгария за руския газ.

Путин каза, че Русия очаква завършването на изграждането на Турски поток до Турция тази година и построяване на разширения за България и Сърбия на следващата година. Той каза, че разширение за Унгария би могло да бъде построено бързо и Орбан приветства тази перспектива.

Путин също така изтъкна ролята на Унгария като водещ потребител на руски природен газ и като ключов транзитен център.

"Доставките на руски газ за Западна Европа през Унгария и нейните подземни складове позволяват обслужването на европейски потребители, когато потреблението нарасне", посочи Путин. "Ние гледаме на Унгария като на приоритетен партньор в разпространението на руски природен газ в Европа", допълни той.

Путин също така похвали Орбан за организирането на среща с представителите на християнската общност от Близкия изток и каза, че Русия гледа на защитата на християните в Сирия и в други зони на конфликт като на водещ приоритет.

"Близкият изток е люлката на християнството и християните са в опасност там, те са преследвани, убивани, изнасилвани и ограбвани. Русия ще направи всичко, за да защити християните в Близкия изток. Ние трябва да им помогнем да възстановят и запазят светите си места, да запазят паствата си", допълни той.

Путин добави, че руските военни в Сирия помагат също за възстановяването на джамии и подпомагат и еврейските общности.

Путин в Будапеща: Унгария е наш приоритетен партньор (СНИМКИ)

След това на среща с християнски лидери от Близкия изток Путин каза: "Ние сме обезпокоени от масовото преселение на християни от Близкия изток. Ние гледаме какво се случва с християните в Близкия изток със сълзи на очи".

След визитата в Унгария Путин пристигна в Калининград, където ще проведе заседание днес на президиума на държавния съвет, посветен на задачите на руските субекти в сферата на здравеопазването, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    5 18 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Винету

    9 29 Отговор
    Хубава държава си беше Унгария, ама до тук. Няма някой който се е съюзил с ватенките и да е прокопсал! България е на същото дередже, ама нейсе. Някой ден ще се събуди народа на Левски и Ботев! Дано да е по-скоро!

    Коментиран от #8, #17

  • 7 възмутен читател

    7 2 Отговор
    Коментари 2 и 3 съдържат обидни и вулгарни изрази. Надявам се да бъдат цензурирани
  • 8 Kcaniba

    26 4 Отговор

    До коментар #6 от "Винету":

    Ми бях миналото лято там - остана си хубава!
    Сега и газ и АЕЦ и т.н.
    А сороснята пак в столипиново... на дърва и каруци.
  • 9 така е

    26 4 Отговор
    Така е. Светът се върти напред а софия се връща назад в мрачното средновековие
  • 10 Borislav Popov

    7 12 Отговор
    То ако ги слушаме руските фрйк-нюз медии, всеки втори политик от ЕС бил против антируските санкци, но после, когато гласуват в парламентите си, за продължаването на санкциите, никога няма проблеми, с кой За и кой Против, всичките гласуват За !!

    Коментиран от #16

  • 11 Е нова е

    28 4 Отговор
    Е това е! Големите държавници правят големи сделки а наведените от Бг купуват стари таралясници от сащ на тройна цена
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Любопитко

    8 3 Отговор
    А нашата тиква приятел на Орбан ще се снима ли с двамата лидери ???
  • 14 Доволен

    8 1 Отговор
    Приятни новини със сутрешното кафе !
  • 15 STEFCO

    1 7 Отговор
    DA MAHNAT UNGARTSİTE OT ES
  • 16 Браво

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    А теб и твойте фантасмагорични стихчета ли да слушаме ? Само ти ли не разбра , че хората си гледат интересите а ТВОЙТЕ , задокеанските “братя” само ВЗИМАТ,без да дават ???

    Коментиран от #19

  • 17 дон чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Винету":

    дано, но тогава и без цървули ще хукнеш към американската амбасада в Цариград
  • 18 Истината

    6 5 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.Джон Маккейн
  • 19 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    Ми как така си гледат интересите, а не отменят санкциите, нали уж било в тяхен интерес да ги отменят ?? Приказваш и ти, колкото да не заспиш, гледали си били интересите, таратанци !!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НЕ ВЯРНО !!!!! АВСТРОУНГАРИЯ -ИМ Е ПРИОРИТЕТЕН ПАРТНЬОР!?!?!?
  • 22 руската нация е най гнусната нация

    0 4 Отговор
    На руските мерзавци няма ли да им се забрани вече да стъпват на територията на Европа ?? Да си стоят в мюсюлманския свят и да не се бутат тук !!

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "руската нация е най гнусната нация":

    Ти глей са как ще забранят на българските и украйнските бандити да стъпват в европа , че макрон предпочита негрите пред вас.
Новини по държави: