Отидете към основна версия

1 042 0

Мохамед Морси - новата надежда на Египет

  • мохамед морси-
  • египет-
  • кайро-
  • мюсюлманско братство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мохамед Морси, първият демократично избран президент на Египет, изнесе пламенна реч пред тълпата на митичния площад „Тахрир“ в Кайро – люлката на революцията, свалила режима на Хосни Мубарак.

Ислямистът Морси обеща единство и светло бъдеще за най-населената арабска държава, докато речта му бе приветствана от хиляди одобрителни възгласи, съобщи RT. Никой няма да може да посяга над суверенитета на Египет, а мюсюлмани и християни ще живеят в разбирателство, заяви още той. Визията му за страната минава през умерения ислям и зачитането на човешките права.

Най-важното, новият президент обеща революцията да продължи и временно управляващият Военен съвет да предаде властта на демократично избраните институции. Военната хунта иззе законодателните функции, след като Върховият съд обяви парламентарните избори за невалидни.

Мохамед Морси е с американско инженерно образование, бил е независим депутат, защото партията му беше забранена при предишния режим.

Излъченият от „Мюсюлманско братство“ претендент бе обявен като официален победител в историческите, но много оспорвани президентски избор. Морси победи бившия премиер и неофициален кандидат на военните Ахмад Шафик с 2% разлика.

Вероятно еуфорията на площада ще продължи цяла нощ.

Новият президент ще встъпи в длъжност без парламент и без определени конституционни правомощия. Той ще може да съставя и да разтуря правителства, да ратифицира и отхвърля закони, както и да обявява война, но само с одобрението на Висшия военен съвет.

Въпреки това, съмненията към Морси изобилстват. Подозрителни към първия цивилен президент остават мнозина, сред които и немалко християни.

Позицията на България

„Египет проведе мирно своите първи свободни избори за президент. Изборът на д-р Мохамед Морси - първият цивилен президент в историята на Египет, е знак за желанието на египетското общество за промяна, за подкрепата му за демократични реформи. Днес, когато президентът е единствената легитимно избрана институция, България очаква изборът му да генерира нужната политическа воля и бързото сформиране на ново правителство, което да е максимално представително за египетското общество. Египет е ключова държава за мирния процес в Близкия изток и вярвам, че ще спазва всички ангажименти към своите съседи“, се казва в изявление на външния министър Николай Младенов.

„Същевременно съм обезпокоен от взетото решение за разпускане на египетския парламент и приетото от Върховния военен съвет Допълнение към Конституционната декларация, които отлагат прехвърлянето на властта в ръцете на цивилно управление. За бъдещето на Египет е ключово да има подкрепата на обществото за прехода в страната“, изтъква първият ни дипломат.
 
България е готова да подкрепи всяко усилие, допринасящо за демократичното развитие на Египет и просперитета на неговия народ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Спец по напояването стана премиер на Египет

    Египетският президент Мохамед Морси избра малко известен и относително млад премиер на страната. Това е Хишам Кандил, досегашен воден министър, кой ...
    24.07.2012
    999
    0
  • Домати и обувки по Клинтън в Кайро

    Американският държавен секретар Хилари Клинтън бе неприятно изненадана при визитата си в Египет. Тя бе замеряна с домати, обувки, бутилки и бурно ос ...
    16.07.2012
    1 112
    0
  • Египет пред двувластие

    <p style="text-align: justify; "> Доминираният от ислямисти парламент на Египет се събра отново, въпреки че управляващият <a href= ...
    10.07.2012
    922
    0
  • Мохамед Морси положи клетва

    Новоизбраният президент на Египет мюсюлманският брат Мохамед Морси официално стана петият президент на Египет, предаде АФП. Той положи клетва п ...
    30.06.2012
    1 023
    0
  • Eгипет отвръща на удара на военните

    Египет се стяга за нови протести след държавния преврат на военните, предаде Би Би Си. Този път демонстрациите ще бъдат организирани от „Мюсюл ...
    19.06.2012
    1 053
    0
  • Военните в Египет извършиха преврат

    Часове след затваряне на изборните бюра, военните в Египет се завърнаха на политическата сцена. Това стана след края на гласуването за първия д ...
    18.06.2012
    4 684
    2