Last news in Fakti

10 Юли, 2012 17:24 903 0

Египет пред двувластие

  • египет-
  • мохамед морси-
  • революция
Египет пред двувластие - 1
Снимка: БГНЕС

Доминираният от ислямисти парламент на Египет се събра отново, въпреки че управляващият Висш военен съвет иззе функциите му и го разпусна, предаде Ройтерс.

Миналия месец съдът в Кайро постанови, че първите парламентарни избори след падането на режима на Хосни Мубарак не отговарят на закона. Това стана причина военната хунта да изземе законодателните правомощия, с което разпали страстите десетина дни преди президентските избори, спечелени от Мохамед Морси, излъчен именно от „Мюсюлманското братство“ и основен опонент на генералската кандидатура – Ахмад Шафик.

Именно Морси свика парламента, където преобладават депутати от неговата партия. Това е хвърлена ръкавица към генералите, които поеха властта след революцията и трябва постепенно да предават правомощия на избраните от народа демократични институции. Армията не попречи на депутатите да се явят в сградата.

Ходът на Морси  бе посрещнат с хладни опасения от страна либералите  и други политически формации, които се опасяват от ислямизация на Египет.

Говорителят на парламента Саад ал-Кататни обясни, че заседанието не противоречи на съдебното решение, защото все още няма избран друг състав на парламента. Целта на органа е да приеме новата Конституция на страната.

Така се очертава нова институционална криза между основните сили на египетския преход – военните, които искат да запазят привилегиите си, и „Мюсюлманското братство“, което бе подтискано от режима на Мубарак.
САЩ призоваха за разговори за елиминиране на това своеобразно двувластие.

Решението на съда бе свързано с избирането на долната камара на парламента, като вотът се проведе в рамките на 6 седмици и при сложна система за разпределение на резултатите. 

Излъченият от „Мюсюлманско братство“ Морси бе обявен като официален победител в историческите, но много оспорвани президентски избор. Той победи на балотажа бившия премиер и неофициален кандидат на военните Ахмад Шафик с 2% разлика. Той встъпи в длъжност без парламент и без определени конституционни правомощия. Президентът ще може да съставя и да разтуря правителства, да ратифицира и отхвърля закони, както и да обявява война, но само с одобрението на Висшия военен съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА