19 Юни, 2012 11:08 1 050 0

Eгипет отвръща на удара на военните

  • египет-
  • мюсюлманско братство-
  • мохамед мурси-
  • ахмед шафик
Eгипет отвръща на удара на военните - 1
Привърженици на "Мюсюлманското братство". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет се стяга за нови протести след държавния преврат на военните, предаде Би Би Си. Този път демонстрациите ще бъдат организирани от „Мюсюлманско братство“ - партията, спечелила най-много депутати на парламентарните избори, обявени преди дни от Върховния съд за незаконни. Така генералската хунта иззе законодателните правомощия с декрет, връщайки се на политическата сцена.

Мюсюлманските братя спечелиха почти половината от 508-те места в долната камара на парламента, а крайно консервативните салафити - 20 на сто от останалите места.

Междувременно, вторият тур на историческите президентски избори затъна в неясноти и противоречиви резултати. Кандидат – президентът на „Мюсюлманско братство“ Мохамед Мурси и опонентът му - бившият премиер Ахмед Шафик - твърдят едновременно, че са спечелили изборите.

Независими наблюдатели дават предимство с 3-4% на Мурси, което се равнява на около 1 милион гласове. Лидерът на ислямистите ще трябва да почака до четвъртък, когато излизат официалните резултати.

Новият президент, който и да е той, ще встъпи в длъжност без парламент и без определени конституционни правомощия. Той ще може да съставя и да разтуря правителства, да ратифицира и отхвърля закони, както и да обявява война, но само с одобрението на Висшия военен съвет.

По-рано днес генералите обявиха, че ще спасят обещанието си и ще дадат правомощия на бъдещия президент до края на този месец, допълва АП.

Шафик е считан за неофициален кандидат на Висшия военен съвет, издигнал позициите си при управлението на сваления диктатор Хосни Мубарак. Ето защо анализатори считат, че с действията си военните саботират победата на Мурси.

Опозицията пък говори за край на революцията чрез военния преврат.

Шафик от своя страна обвини „Мюсюлманско братство“ в „тероризиране“ на избиратели да гласуват в тяхна подкрепа.

САЩ изразиха тревога от това, че „протежета на египетската армия“ злоупотребяват с надеждите на народа за демокрация, допълва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА