30 Юни, 2012 17:57 1 020 0

Мохамед Морси положи клетва

  • мохамед морси-
  • египет
Мохамед Морси положи клетва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният президент на Египет мюсюлманският брат Мохамед Морси официално стана петият президент на Египет, предаде АФП.

Той положи клетва пред Върховния конституционен съд и така зае мястото на сваления от народния бунт през миналата година Хосни Мубарак.

Кълна се пред всемогъщия Бог да запазя републиканската система, да спазвам конституцията и закона и да защитавам интересите на народа, заяви Морси.

 

Египет е на страната на палестинския народ, за да може да осъществи всички свои законни права, каза Морси в реч в Каирския университет малко след като встъпи в длъжност.

Ще работим за постигане на помирение между палестинците, добави Морси, намеквайки за сближаване между движението ХАМАС, което контролира Ивицата Газа, и "Ал Фатах" на президента Махмуд Абас.

Изборната победа на Морси бе посрещната с радост в Газа от ХАМАС, което се родее с панислямистката организация "Мюсюлмански братя," представител на която е новият египетски президент.

След победата си на изборите Морси увери, че ще спазва международните ангажименти на Египет, сред тях и мирния договор от 1979 г. с Израел.

Ние подкрепяме сирийския народ и желаем проливането на кръв в страната да спре, заяви още Морси. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА