Отидете към основна версия

2 173 16

Джонсън: Няма доказателства за руска намеса

  • великобритания-
  • русия-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия

Всички дарения на Консервативната партия са правилно проверени и правилно публикувани, заяви премиерът

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Борис Джонсън заяви, че "няма доказателства" за намеса на Русия в политиката на Обединеното кралство, на фона на призивите правителството да публикува доклад по темата преди общите избори, съобщава ВВС.

Премиерът заяви, че "няма причина" да се променят "нормални процедури" в публикуването на доклада на Комитета за сигурност на разузнаването на Парламента.

Нейният председател Доминик Грийв коментира, че документът, финализиран през март, съдържа информация, свързана с избирателите. Лейбъристите призовават за неговото публикуване.

Докладът включва данни от разузнавателните служби на Обединеното кралство относно предполагаемите руски опити да повлияят на резултата от референдума за ЕС през 2016 г. и общите избори през 2017 г.

Процесът по изчистването му от съображения за сигурност бе завършен в средата на октомври, но оттогава той е на "Даунинг стрийт" и очаква окончателно обнародване.

Премиерът е попитан по време на интервю, защо не публикува доклада преди изборите на 12 декември, на което той отговори: "Защото не виждам абсолютно никаква причина за промяна на нормалните процедури за публикуване на докладите за ISC, само защото има избори".

За възможността да има руска намеса в политиката на Обединеното кралство, той каза: "Няма доказателства за това и трябва да бъдете много внимателни ... просто не можете да клеветите всеки, който идва от определена страна, само защото е от тяхната националност."

Когато е попитан колко руски олигарси са дарители на Консерваторите, Джонсън отговори: "Всички дарения на Консервативната партия са правилно проверени, правилно публикувани. Ще оставя това на вашите екипи, да представят фактите пред нас. Всичко е там и е публично."

Комитетът изслуша доказателства от разузнавателните агенции на Обединеното кралство като GCHQ, МИ-5 и MИ-6 за руските опити за намеса в референдума за ЕС през 2016 г. и общите избори през 2017 г.

Предишните разкрития подсказват, че тези руски дейности не съответстват на мащаба на тези, насочени срещу президентските избори в САЩ през 2016 г. и дори в този случай има значителен дебат доколко хората действително са били повлияни от тези действия.

.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: