Отидете към основна версия

2 784 11

Арестуваха командир на "Ислямска държава" в Украйна

  • омар ал шишани-
  • ислямска държава-
  • джихадисти

Омар ал Шишани е високопоставен чеченски джихадист

Снимка: Shutterstock

Високопоставен командир на "Ислямска държава" е арестуван в Украйна след операция, проведена с помощта на грузинската полиция и ЦРУ, съобщиха украинските служби за сигурност, цитирани от AFP.

Грузинският гражданин, известен като Ал Бара Шишани, по-рано е бил заместник на командира от „Ислямска държава“ Омар ал Шишани ("Омар Чеченецът"), съобщават от украинските служби за сигурност (СБУ) в изявление.

Омар ал Шишани е бил високопоставен грузински чеченски джихадист, който е бил убит при въздушен удар на водената от САЩ коалиция в Сирия през 2016 година.

Ал Бара Шишани е напуснал Сирия през 2016 г. и е отишъл в Турция, откъдето "е продължил да координира" дейностите на "Ислямска държава", съобщиха от СБУ. Той е пристигнал нелегално в Украйна миналата година, използвайки фалшив паспорт и е бил арестуван близо до къщата си в киевско предградие.

Според Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, Ал Бара Шишани обаче не е високопоставен командир от "Ислямска държава“, а "обикновен боец".

Грузинската служба за сигурност разкри истинското му име като Цезар Токошашвили и заяви, че е издирван като "член на терористична организация".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: