Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 13:27 2 781 11

Арестуваха командир на "Ислямска държава" в Украйна

  • омар ал шишани-
  • ислямска държава-
  • джихадисти

Омар ал Шишани е високопоставен чеченски джихадист

Арестуваха командир на "Ислямска държава" в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Високопоставен командир на "Ислямска държава" е арестуван в Украйна след операция, проведена с помощта на грузинската полиция и ЦРУ, съобщиха украинските служби за сигурност, цитирани от AFP.

Грузинският гражданин, известен като Ал Бара Шишани, по-рано е бил заместник на командира от „Ислямска държава“ Омар ал Шишани ("Омар Чеченецът"), съобщават от украинските служби за сигурност (СБУ) в изявление.

Омар ал Шишани е бил високопоставен грузински чеченски джихадист, който е бил убит при въздушен удар на водената от САЩ коалиция в Сирия през 2016 година.

Ал Бара Шишани е напуснал Сирия през 2016 г. и е отишъл в Турция, откъдето "е продължил да координира" дейностите на "Ислямска държава", съобщиха от СБУ. Той е пристигнал нелегално в Украйна миналата година, използвайки фалшив паспорт и е бил арестуван близо до къщата си в киевско предградие.

Според Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, Ал Бара Шишани обаче не е високопоставен командир от "Ислямска държава“, а "обикновен боец".

Грузинската служба за сигурност разкри истинското му име като Цезар Токошашвили и заяви, че е издирван като "член на терористична организация".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    12 7 Отговор
    Гешев го е арестувал 😉 5 часа го е държал да го снимат
  • 2 Циганин

    18 1 Отговор
    Да не са арестували наш Хасан, че никакъв го няма да троли нещо?
  • 3 Бачо Киро

    5 6 Отговор
    Убили го 2016, а го арестуват през 2019... Нищо ново под слънцето... И оня другия така го трепеха през 2-3 години...

    Коментиран от #8

  • 4 мали мали

    16 1 Отговор
    Наш хасан сигурно е зает с аишето
  • 5 Гост

    9 6 Отговор
    Ми то в усрайна други там няма

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    рода шишани са грузинци произлизат от чеченци в грузия,една част дори са християни,но силно се радикализираха срещу русия ,което доведе до включването им на страната на всички биещи се срещу русия.този вероятно е дошъл в украина за да воюва с руснаците.там има грузинско-чеченски подразделения.омар шишани бе втория човек в идил преди да го убият.беше военен командир на ислямска държава.грузинците са много корав народ и стане ли въпрос за воина или боини спортове са номер едно.
  • 8 Borislav Popov

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Командрът му Омар ал Шишани, е бил убит през 2016 г. а сега са арестували Ал Бара Шишани ! Толкова ли не можеш да вникнеш в текста на новината, чукча ?!
  • 9 Е па

    3 1 Отговор
    Настъпил е мачето.
    Вместо да ги обучава как да тепат за кото е прате он се отпуснал по украинките.
  • 10 robur

    0 1 Отговор
    ха ха ха - грузинската полиция и ЦРУ
  • 11 Хелиос

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Всичко е ясно да влезне убития
Новини по държави: