Отидете към основна версия

3 357 14

Най-младият премиер в света

  • сана марин-
  • финландия-
  • премиер-
  • млад

Млади политици управляват Финландия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато поеме управлението на Финландия, 34-годишната социалдемократка Сана Марин ще стане най-младият ръководител на правителство в света, съобщи AP. Тя побеждава в тази класация 35-годишния премиер на Украйна Олексий Хончарук.

Марин ще оглави петпартийната коалиция, в която всички партии се оглавяват от жени, четири от които за на възраст под 35 г. Новият премиер е депутат в парламента от 2015 г. и в момента е заместник-председателка на Финландската социалдемократическа партия. Беше и министър на транспорта и комуникациите в досегашното правителство.

Очаква се депутатите да одобрят бързо назначението ѝ, както и на нейното правителство, за да може тя представлява своята страна на срещата на върха на Европейския съюз на 12-13 декември в Брюксел. Финландия в момента е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Марин ще смени досегашния премиер Анти Рине, който подаде оставка миналата седмица, след като един от главните коалиционни партньори - партията "Финландски център", оттегли подкрепата си за него "поради липса на доверие".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: