Last news in Fakti

9 Декември, 2019 17:39 3 353 14

Най-младият премиер в света

  • сана марин-
  • финландия-
  • премиер-
  • млад

Млади политици управляват Финландия

Най-младият премиер в света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато поеме управлението на Финландия, 34-годишната социалдемократка Сана Марин ще стане най-младият ръководител на правителство в света, съобщи AP. Тя побеждава в тази класация 35-годишния премиер на Украйна Олексий Хончарук.

Марин ще оглави петпартийната коалиция, в която всички партии се оглавяват от жени, четири от които за на възраст под 35 г. Новият премиер е депутат в парламента от 2015 г. и в момента е заместник-председателка на Финландската социалдемократическа партия. Беше и министър на транспорта и комуникациите в досегашното правителство.

Очаква се депутатите да одобрят бързо назначението ѝ, както и на нейното правителство, за да може тя представлява своята страна на срещата на върха на Европейския съюз на 12-13 декември в Брюксел. Финландия в момента е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Марин ще смени досегашния премиер Анти Рине, който подаде оставка миналата седмица, след като един от главните коалиционни партньори - партията "Финландски център", оттегли подкрепата си за него "поради липса на доверие".

Най-младият премиер в света
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питаЩсе

    13 8 Отговор
    Като пишете класации, защо не се поинтересувате за годините на премиера на Австрия .... случайно е по-млад и от въпросните в статията.

    Коментиран от #11, #12

  • 2 И ся кво

    21 1 Отговор
    Нещо намек ли е това? Да вземем и ний да сменим тиквите с по-нови ли?!
  • 3 Това прилича на премиер

    20 2 Отговор
    А нашия 100%Ганьо

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не е млада.

    6 17 Отговор
    Тая е стара и изсъхнала слива. Поне има 1 дете, не като Шмеркел...
  • 6 Лорппппааполлрпро

    27 0 Отговор
    От такива неопитни и с джендърски идеали ще страда целият свят-факт.Мъдрецът Си Янг е казал"Политик-да има деца,да има бяла брада и да е гладувал през младите си години"...

    Коментиран от #14

  • 7 Behemoth

    6 1 Отговор
    Ами вятър ...тия ще си останат без магистрали...завалиите ...
  • 8 Господа народни представители

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Това прилича на премиер":

    Боко тиквата - извънбрачен син на Тошко балканкарчето и брат на Румен. В тази държава президент се избира само по външна прилика
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хайл

    10 1 Отговор
    Хептен ще се забатачат сега с жена-премиер...да бяха видяли какво направи меркел и мей заедно с женчото макрон...
  • 11 Пунта Мара

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "питаЩсе":

    Жан Виденов беше на 37
  • 12 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "питаЩсе":

    Щот са платени джурнслисти, взели си дипломите под масата на колене, капиш, за мен лично не проверена информация, не би трябвало да се публикува, ама да не забравяме къде живеем
  • 13 322

    3 1 Отговор
    Голяма работа, сиви кардинали бол, навсякъде са, тая още преди да я изберат си направила такива зависимости, че ще си я въртят и ще даде багажа на некой друг, само да не обява война, щото к****** по принцип са неуравновесени, такава им природата. на тъпите женски!
  • 14 ааа

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лорппппааполлрпро":

    Да, има нещо много вярно в това. Също така има и зависимости, че когато бащата е бил беден, успял е да се реализира и да забогатее, след това децата му са били задоволени и не са имали стремеж към нещо повече от това, което имат, то самите деца се провалят и пропадат, внуците, понеже израстват в мизерията след провала на родителите си или са свидетели на това как не трябва да се държим, стават хора, борбени и успешни. Ялов политик/шеф не може да ти влезе в положението с децата и проблемите, които имаш и които трябва да решаваш и наред с работата. Най-добрите ми шефове са били семейни хора, така и аз се постарах да се държа с екипа си с разбиране, с обсъждане, а не със заповеди и никога с прецакване или предаване на доверието. Екипът бе доволен, резултатите високи, парите достатъчни.
Новини по държави: