Отидете към основна версия

5 798 6

Жертвите от потопа в Русия растат

  • русия-
  • наводнение-
  • потоп-
  • краснодар-
  • крим
Кадри от въздуха. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 140 вече са жертвите на смъртоносните наводнения в Русия. От вчера руският южен регион Краснодар е под вода. Над 1000 души са напуснали домовете си при бедствието, причинено от обилните валежи. Десетки се водят изчезнали.

Това са най-злощастните и разрушителни наводнения от 70 години насам. Приливната вълна дошла изненадващо предишната нощ с разрушителна сила, което не позволило на много от хората да реагират. Телевизиите излъчиха драматични кадри с хора, качили се покривите на сградите. Цели улици са под вода.
Краснодар е туристически регион, посещават от стотици туристи, заради черноморския бряг.

В Кримския район над 5 хиляди домакинства са под вода. Само там жертвите са 88, сред които и малки деца. В града живеят 57 000 души. „Къщата ни се наводни до тавана”, разказва пенсионерка, цитирана от АФП. В социалните мрежи Крим е сравнен с град, ударен от цунами.

Сред местните има недоволно, че не са били своевременно предупредени за идващото бедствие. Опозицията веднага обвини губернатора, че е скрил истината за потопа.

Центърът на Геленджик пък е залят от еднометрова вълна. Стихийната вълна придошла с такава сила, че буквално отнесла асфалта, твърди губернаторът на Краснодар Александър Тчакев, цитиран от RT. Той определи наводненията като „невиждано”. Там загиналите са 8.

Наводнения има и в Новорусийск, пристанищен град на Черно море. За там е отменен железопътният транспорт. 29 влака са спрени. Нефтените доставки също са спрени.

Спасителните екипи евакуират 200 деца от лагер в Перм, които втори ден са без храна и ток.

Водната стихия е отприщена от обилните валежи от 6 юли, когато се изсипа два пъти повече дъжд от обичайното.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Южна Русия пак под вода

    Нови наводнения в южна Русия взеха поне четири жертви и засегнаха над 1500 души. Краснодарският регион вече бе сполетян от катастрофален потоп в на ...
    22.08.2012
    989
    0
  • Първи арести за потопа в Русия

    Първи арести на високопоставени длъжностни лица извърши руската полиция след опустошителното наводнение в Кримския регион, което взе живота на 171 ...
    23.07.2012
    1 198
    1
  • 171 жертви в Русия – стихия или небрежност?

    Небрежността на местните власти и провалът им да се поучат от минали природни бедствия е основен фактор за наводненията, отнели живота на най-малко ...
    09.07.2012
    3 166
    0
  • Смъртоносни наводнения в Русия (обновена)

    Наводнение взе живота на 99 души в руският южен регион Краснодар. Очакванията са бройката да продължи да расте. Десетки са ранени, а над 1000 души ...
    07.07.2012
    7 625
    3