Last news in Fakti

8 Юли, 2012 10:17 5 770 6

Жертвите от потопа в Русия растат

  • русия-
  • наводнение-
  • потоп-
  • краснодар-
  • крим
Жертвите от потопа в Русия растат - 1
Кадри от въздуха. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 140 вече са жертвите на смъртоносните наводнения в Русия. От вчера руският южен регион Краснодар е под вода. Над 1000 души са напуснали домовете си при бедствието, причинено от обилните валежи. Десетки се водят изчезнали.

Това са най-злощастните и разрушителни наводнения от 70 години насам. Приливната вълна дошла изненадващо предишната нощ с разрушителна сила, което не позволило на много от хората да реагират. Телевизиите излъчиха драматични кадри с хора, качили се покривите на сградите. Цели улици са под вода.
Краснодар е туристически регион, посещават от стотици туристи, заради черноморския бряг.

В Кримския район над 5 хиляди домакинства са под вода. Само там жертвите са 88, сред които и малки деца. В града живеят 57 000 души. „Къщата ни се наводни до тавана”, разказва пенсионерка, цитирана от АФП. В социалните мрежи Крим е сравнен с град, ударен от цунами.

Сред местните има недоволно, че не са били своевременно предупредени за идващото бедствие. Опозицията веднага обвини губернатора, че е скрил истината за потопа.

Центърът на Геленджик пък е залят от еднометрова вълна. Стихийната вълна придошла с такава сила, че буквално отнесла асфалта, твърди губернаторът на Краснодар Александър Тчакев, цитиран от RT. Той определи наводненията като „невиждано”. Там загиналите са 8.

Наводнения има и в Новорусийск, пристанищен град на Черно море. За там е отменен железопътният транспорт. 29 влака са спрени. Нефтените доставки също са спрени.

Спасителните екипи евакуират 200 деца от лагер в Перм, които втори ден са без храна и ток.

Водната стихия е отприщена от обилните валежи от 6 юли, когато се изсипа два пъти повече дъжд от обичайното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цеденевист

    0 0 Отговор
    Те шъ съ оправрт.ние няма да се оправим.
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    Краснодар го посещават заради черноморския бряг?!? вие карта нямате ли???)))))

    Коментиран от #3

  • 3 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "руснака":

    Може и да съм в грешка, но на друго място четох, че Краснодарски край се намира на Азовско и Черно море. Краснодарският край е курортната зона на Русия, едно от популярните места за летен отдих.
    Тъй че, какво имаш предвид.....

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Акага

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Jesika":

    Точно така, имат си море в изобилие
  • 5 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Jesika":

    имам предвид това, че самия Краснодар се намира на равнина местност, на около 140км от море. Да отидеш в Краснодар на море, е се едно да пътуваш до Пловдив за същото

    Коментиран от #6

  • 6 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "руснака":

    разбрах те)))