Отидете към основна версия

3 516 8

Кръв и бой на протест в Мадрид

  • испания-
  • миньори-
  • мариано рахой-
  • мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 76 души пострадаха при ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция в Мадрид. Наложи се униформените да използват гумени куршуми и сигнални ракети срещу тълпата, гневна от поредните правителствени съкращения, които трябва да закърпят държавната хазна.

В центъра на недоволството бяха миньорите, които стигнаха до столицата, за да проведат протестен марш. Зад тях застанаха и много от местните граждани. Правителството предвижда да съкрати субсидията за сектора с 63%, което, според работниците, ще ги обрече на крах. Работните места на 30 000 техни колети са заплашени, а вече втори месец преговорите не дават резултат.

Маршът стана по-мащабен, след като към него се присъединиха противници като цяло та съкращенията и икономиите, налагани от премиера Мариано Рахой. Вчера той обяви и вдигане на ДДС.

„Вървяхме си най-спокойно и полицията започна да стреля по нас с гумени куршуми“, разказа пред АП 67-годишен протестиращ.

Свидетели твърдят, че органите на реда първи са провокирали размириците и започнали да нападат тълпата без никакъв знак за предупреждение.

43 протестиращи и 33 полицаи  са ранени. 8 души са задържани, сред тях няма миньори, пише „Ел Паис“. Около 200 души пък бяха отцепени от органите на реда пред сградата на парламента.

Тази вечер недоволните отново ще се съберат пред парламента, акцията им се организира чрез социалните мрежи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини