12 Юли, 2012 15:21 3 464 8

Кръв и бой на протест в Мадрид

  • испания-
  • миньори-
  • мариано рахой-
  • мадрид
Кръв и бой на протест в Мадрид - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 76 души пострадаха при ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция в Мадрид. Наложи се униформените да използват гумени куршуми и сигнални ракети срещу тълпата, гневна от поредните правителствени съкращения, които трябва да закърпят държавната хазна.

В центъра на недоволството бяха миньорите, които стигнаха до столицата, за да проведат протестен марш. Зад тях застанаха и много от местните граждани. Правителството предвижда да съкрати субсидията за сектора с 63%, което, според работниците, ще ги обрече на крах. Работните места на 30 000 техни колети са заплашени, а вече втори месец преговорите не дават резултат.

Маршът стана по-мащабен, след като към него се присъединиха противници като цяло та съкращенията и икономиите, налагани от премиера Мариано Рахой. Вчера той обяви и вдигане на ДДС.

„Вървяхме си най-спокойно и полицията започна да стреля по нас с гумени куршуми“, разказа пред АП 67-годишен протестиращ.

Свидетели твърдят, че органите на реда първи са провокирали размириците и започнали да нападат тълпата без никакъв знак за предупреждение.

43 протестиращи и 33 полицаи  са ранени. 8 души са задържани, сред тях няма миньори, пише „Ел Паис“. Около 200 души пък бяха отцепени от органите на реда пред сградата на парламента.

Тази вечер недоволните отново ще се съберат пред парламента, акцията им се организира чрез социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не може да бъде

    0 0 Отговор
    И нас това ни чака.
  • 2 ЦЕЦО ИСПАНИЯ

    0 0 Отговор
    СВОБОДАТА СЕ ИЗВОЮВА С ПРОТЕСТИ!ПРАВИ СА ХОРАТА НЯМА КАТО БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ОСТАВЯТ ДА ГИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.ТЕЯ ПОЛИЦАИ СА ГОЛЕМИ ИЗ..ДИ,ДА БИЯТ ХОРАТА!ТЕ НЕ ЖИВЕЯТ ЛИ В ТАЯ ДЪРЖАВА,НЕ ВИЖДАТ ЛИ НА КЪДЕ ГИ ВОДЯТ!В БГ КАКВО СПЯТ,САМО ПРОТЕСТИ ЩЕ ПОКАЖАТ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЧЕ НЕ ЖИВЕЯТ ОВЦЕ ТАМ А ХОРА И ИМАТ ПРАВА.НЕ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНАЦИТЕ И ДА ХРАНЯТ ТАЯ ИЗМЕТ ОТГОРЕ!
  • 3 МИЛАНОВА СОФИЯ

    0 0 Отговор
    НАВСЯКАДЕ ПО СВЕТА ПОЛИЦИЯТА ЗАЖИТАВА ДЪРЖАВАТА И МАРОДЕРИТЕ.ТЕ СА МАРИОНЕТКИ,ЗА ТОВА ИМ СЕ ПЛАЩА ДА БИЯТ ТЕЗИ КОИТО СИ НАДИГАТ ГЛАВАТА.В БГ СТРАХЛИВИ КОЙ ЩЕ ПРОТЕСТИРА ПРОТИВ БОРИСОВ ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО?ВЪЗХИЩАВАМ СЕ НА СМЕЛОСТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НЕ СА ТЕЛЕТА КАТО В БГ!
  • 4 Природозащитник

    0 0 Отговор
    Отговор на Миланова-номер 3. Ако бяхте дошли на Орлов мост в София, когато протестирахме срещу промените в Закона за горите, щяхте да разберете че и в БГ стават подобни неща. И нас ни влачиха по земята и ни хвърляха в полицейските коли. Ясно е че не сте присъствали там и следвайки вашата логика ние сме хора от които се възхищавате, а вие сте теле, защото не участвате в протести, а само пишете по сайтове.

    Коментиран от #6

  • 5 Проста кука

    0 0 Отговор
    Как така са ви влачили?!Тиквата каза,че който посегне ще бъде уволнен.Лъжеш.Веднага се подмажи на Боко тиквата,че лошо те чака.Видя ли какво стана със съдийката?
  • 6 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Природозащитник":

    егати простака! важното не е да се протестира, а да се стремим към справедливост! и кое му е великото и хубавото нещо, че протестирахте заради толкова тъпа идея??? такива хора като теб не гледат нещата да се оправят, гледате само да критикувате и да се правите на интересни, без да давате аааааабсолютно никаква алтернатива! утре ела на протеста срещу жегите!
  • 7 наш

    0 0 Отговор
    егати руснака-без протести каква справедливост бе кой ти дава нещо даром освен власта 1944 на партизаните от руснаците та ни се е...а м....та 70 години още свинари и кооператори ни управляват-даром справедливост през крив макарон чети историята на света-навсякъде хората са си извоювали достоен начин на съществуване единствено и само с кръв

    Коментиран от #8

  • 8 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "наш":

    дай ми поне един пример, когато след революция народа получаваше власт и настъпваше справедливост! щото мога да ти дам точно обратните примери - френска революцию, испанска гражданска война, революция в русия 1917, гражданска война в сащ, новите египетски и ливийски революции - шепа предатели на собствения си народ получават власт и заливат собствения си народ с кръвта на невинни хора! ето това става след "извоюването на свободета"! има ли кръв - значи ще има много кръв, има ли много кръв - кръвта ще се лее, докато едните не избият другите! това ли искаш?!?