11 Юли, 2012 14:52 2 118 0

Испания: 4%ДДС за храни, 21% ДДС за лукса

  • испания-
  • ддс-
  • миньори
Испания: 4%ДДС за храни, 21% ДДС за лукса - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

В разгара на икономическата криза правителството на Мариано Рахой обяви нови мерки за ограничаване на разходите, но и за повече приходи в държавната хазна, отбелязва АП.

Основната тежест ще падне на администрацията и стоките на лукса, коментира АФП.

Основната мярка в плана предвижда увеличаване на ДДС от 18% на 21%, съобщи Рахой, след като правителството дълго време отказваше да вземе подобно решение, искано от Европейската комисия (ЕК) и МВФ. По-ниският ДДС върху някои продукти ще нарасне от 8% на 10%, допълни премиерът, а ДДС върху продуктите от първа необходимост, включващи основните храни, обаче ще се запази на 4%.

Планира се реформа на администрацията, която трябва да спести 3,5 млрд. евро. Тя освен това предвижда намаляване на броя на държавните компании и съкращаване с 30% на броя на общинските съветници.

Някои премии на държавните служители и на високопоставените представители на администрацията също ще бъдат намалени. Почти е сигурно, че бюрокрацията ще се прости с коледните бонуси. 

Условията бяха наложени на Испания от ЕК в замяна на облекчаване на целта за ограничаване на дефицита до 6,3% от БВП тази година, 4,5% през 2013 г. и 2,8% през 2014 г.

Четвъртата икономика в Еврозоната трябва да предприеме болезнени реформи, коментира Блумбърг. Испанските банки вече получиха 30 млрд. евро под формата на спасителен пакет за своята рекапитализация. Високата безработица от близо 24% и близо 20% спад на цените на жилищни имоти са основните предизвикателства пред кабинета. 

Рестрикциите бяха обявени на фона стачка на миньорите. 

 

Около 400 миньори от Астурия, Кастилия и Леон, както и от Арагон – минните райони в северна Испания, пристигнаха пеша във вторник в Мадрид. След като дефилираха през нощта до площад "Пуерта дел Сол" в центъра на града, придружени от хиляди жители на Мадрид, те ще участват днес в голяма демонстрация пред министерството на индустрията на страната. Синдикатите се надяват да съберат 25 000 души.

Прииждащи от северната част на Мадрид, развяващи регионални знамена, миньорите в тъмносини работни облекла преминаха пред двореца Монклоа, резиденцията на премиера Мариано Рахой, с викове "Ние сме миньори, а не терористи", "Тук са хората, които добиват въглищата".

Испанските миньори протестират срещу решението на правителството да намали с 63% обществените помощи за сектора, като по този начин според тях се обричат на закриване пряко и косвено около 30 000 работни места.

Стачката започна преди два месеца и с течение на времето се радикализира, след като контактите с правителството се провалиха, а конфликтът се засили с почти всекидневните насилия в северната част на Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА