Отидете към основна версия

2 688 11

ЕС осъди САЩ, че вдигат забраната за сухопътни мини

  • сащ-
  • мина-
  • противопехотна мина

Преди дни президентът Тръмп даде зелена светлина за ново поколение самоунищожаващи се мини с мотива, че са по-безопасни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз осъди решението на президента Доналд Тръмп за отмяна на американските ограничения за употреба на сухопътни мини, предаде АФП.

„Тяхното използване – където и да е, по което и да е време и от който и да е, остава напълно неприемливо за ЕС“, обяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел в изявление.

В петък Тръмп даде зелена светлина за ново поколение самоунищожаващи се мини с мотива, че са по-безопасни.

Решението „подкопава глобалната норма срещу противопехотните мини, която спаси десетки хиляди души през последните 20 години“, посочи Борел, като посочи, че повечето жертви на мините са деца.

Той отбеляза, че САЩ, също както и ЕС, са важен глобален поддръжник на прочистването от мини и унищожаването им.

Промяната в политиката „не само директно противоречи на тези действия, но влияе негативно и на базирания на правила международен ред“, добави Борел.

Над 160 държави, включително повечето от западните страни, са приели конвенцията от Отава от 1999 г., целяща елиминиране на противопехотните мини. Но САЩ, Русия, Китай, Индия и Пакистан не са се присъединили към договора.

САЩ не са извършвали по-значимо разполагане на противопехотни мини от войната в Персийския залив през 1991 г.

Отменяйки решение от 2014 г. на администрацията на Обама, правителството на Тръмп обяви, че политиката на Вашингтон по отношение на сухопътните мини ще се определя от Пентагона. А военното ведомство на САЩ обяви, че остава забраната за традиционни мини, които не могат да бъдат изключени или унищожени дистанционно.

Новите мини са проектирани за самоунищожение в срок до 30 дни, но могат да бъдат унищожени и до два часа след поставянето им, ако се наложи, посочи Пентагонът.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Ядреният блъф на Вашингтон

    Пентагонът най-накрая призна очевидното. Стратегическите бомбардировачи B-52, които са гръбнакът на американската авиация за дълги разстояния, не са п ...
    02.02.2020
    5 084
    40
  • Украйна: Русия използва забранени оръжия в Донбас

    Украйна информира Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ, че руските въоръжени формирования в Донбас използват противопехотни мини ...
    02.02.2020
    4 211
    63
Новини по държави: