Отидете към основна версия

34 146 36

Ето какво каза бившият сръбски президент за Цветан Василев

  • цветан василев-
  • томислав николич-
  • банкер-
  • българия-
  • сърбия

Той твърди, че не си е сътрудничил с българския богаташ

Снимка: БГНЕС

Бившият сръбски държавен глава Томислав Николич официално се разграничи от избягалия от България банкер Цветан Василев.

“Не съм си сътрудничил с Василев при приватизацията на стъкларския завод в Парачин”, съобщи в писмено изявление Николич по повод обвинението на бившия сръбски премиер Зоран Живкович, предаде агенция БГНЕС. Вчера Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”.

„Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович и припомни, че Василев е правил дарения за фондацията на семейството на Николич.

В изявлението си Николич обвинява Живкович в лъжа и уточнява, че той се появил до Цветан Василев “на 10-ти февруари 2014 г. в завода в Парачин за пускането на нова поточна линия за буркани, която е струвала 20 млн. евро”. Днес Висшият съд в Белград официално съобщи, че е започнал нова проверка по искането на България за екстрадирането на Цветан Василев. Това става три дни след писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции, в което той ги информира, че Сърбия вече 6 г. отказва да предаде бившия банкер на съдебните власти в София.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: