Отидете към основна версия

3 950 27

Украйна преминава към малки модулни реактори

  • украйна-
  • модулни реактори-
  • аец-
  • енергоатом

Украйна ще се преориентира към модулните реактори

Снимка: Shutterstock

Украйна планира да се преориентира от строителство на големи АЕЦ към създаване на малки модулни реактори. Това заяви временно изпълняващият длъжността президент на „Енергоатом“ Павел Павлишин.

„Виждате как се развива „зелената“ енергетика. С много високи темпове се внедряват мощности. Новите мощности са маневрени. Затова ние днес ще се преориентираме към строителство на малки модулни реактори“, каза Павлишин, цитиран от агенция „Прайм“.

Междувременно стана ясно, че Узбекистан ще проведе обществени обсъждания в страната и съседни държави, включително в Казахстан, за оценка на въздействието върху околната среда при строителството на АЕЦ, съобщиха от министерството на енергетиката. Те ще бъдат осъществени според изискванията на Международната агенция за атомна енергия.

Това стана ясно след срещата между министъра на енергетиката на Узбекистан Алишер Султанов и министъра на екологията, геологията и природните ресурси на Казахстан Магзум Мирзагалиев. Двамата обсъдиха в Ташкент сътрудничеството в областта на мирното използване на атомната енергия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: