Отидете към основна версия

2 953 10

Гърция свършва парите

  • гърция-
  • евро-
  • мвф-
  • ек-
  • ецб-
  • дълг

Гърция е почти без пари и може да издържи до 20 август, твърдят експерти. Т.нар. „тройка”, Международният валутен фонд, ЕК и ЕЦБ проверяват дали страната е извършила необходимите реформи, за да й бъде отпусната последната порция от международната спасителна помощ. Размерът й е 35 млрд евро от договорените общо 130 млрд евро.

Брюксел ще търси други начини да покрие финансовите нужди на Атина, но за момента не е дал подробности как точно това ще се случи, предава „Евронюз”.

Вероятно експерти на „тройката” ще посетят отново Атина през септември, за да изготвят финалната си оценка. Възможно е докладът да установи, че Гърция не е направила нужните съкращения на разходи и икономии, смята немският анализатор Фидел Хелмер. Все пак, той очаква неутрален доклад, но е притеснен, че рано или късно Гърция ще трябва да напусне Еврозоната.

Ройтерс цитира източници от Брюксел, според които Атина изостава значително с покриването на задълженията си по втория транш от заема. Предстои да видим кой ще е големият губещ. Възможно е да се стигне до преструктуриране на гръцкия дълг, което ще бъде за сметка на Европейската централна банка (ЕЦБ) и страните, ползващи еврото като разменна валута.

Американската агенция Moody's обяви, че шансът Гърция да напусне Еврозоната се е увеличил. При такъв развой на събитията ще последва „ефектът на доминото“ във финансовия сектор и верига от сътресения. От  Moody's предупреждават, че тези сътресения ще трябва да се платят на много висока цена. Агенцията дори ромени към «негативна» перспективата си за рейтинга на Германия, който в момента е най-високият (ААА).


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: