Отидете към основна версия

2 341 4

По-строги правила за издаване разрешително за оръжие

  • ханау-
  • германия-
  • оръжие
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Към момента в Германия не се провеждат регулярни медицински прегледи на хора, които притежават оръжие. Заявка за разрешително може да подаде всеки гражданин на ФРГ, който желае да се занимава със спортна стрелба, лов или да колекционира оръжия. Специално ведомство проверява въпросната молба, прави справка в полицията и разузнаването. В случай, че има информация, че заявителят страда от алкохолизъм или наркотична зависимост, има психически проблеми, то на него му се отказва издаването на разрешително за оръжие. Ако са налице съмнения, то лицето трябва да мине през психиатричен преглед. Подобен преглед е задължителен за лица под 25-годишна възраст.

Именно тази възрастова граница беше подложена на критика от страна на представители на Обединението на германските психолози (BDP), пише вестник Die Welt. “Няма данни за това, че хората над 25-годишна възраст представляват по-малка заплаха, когато разполагат с оръжие”, пише в заключението на експерти.

Поводът за промяна на условията за издаване на разрешителни за носене на оръжие в Германия отново е на дневен ред, след като преди дни в Ханау след стрелба в бар загинаха 11 души, сред които стрелецът и майка му. Убиецът – 43 годишен германец с крайно десни убеждения е получил разрешително за оръжие през 2013 г.. През 2019 г. е би проведен и надзорните органи са установили, че той правилно съхранява оръжието си. Не е била проведена психологична експертиза, тъй като към момента на проверката той е бил на възраст над 40 години.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: